Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Най-отровните и опасни змии гостуват с екзотична изложба в Добрич (СНИМКИ)

Посетителите могат да порадват напълно безопасно на питона Йовчо и едни от най-екзотичните и опасни влечуги на планетата

Впечатляваща колекция от непознати и екзотични влечуги гостува в Добрич. Инициатор е младият Стелян Ябълкаров от Тракийското херпетологично дружество. Колекцията пътува из цялата страна, показва над 40 вида влечуги като  континентален тайпан, черна мамба, кобри, отровници, питони, игуани, крокодил, анаконди, паяци, скорпиони, алжирско таралежче и много други.

Колекцията се състои от повече видове, но колекционерът показва  само 40, останалите са в специална база - стационарен терариум.  

Посетителите се впечатляват най-много от отровните змии, както и от тези, до които могат да се докоснат, най-вълнуващи, разбира се, са тези, с които могат да се снимат. Това са кралският питон Йовчо и кралската змия Рая. Кръщават ги хора от публиката по конкретен повод.   

„В момента показваме над 40 вида, като „черешката на тортата“ винаги са били черната мамба, една от най-опасните змии в света, и континентален тайпан – най-отровната змия на света“, обяснява младият колекционер.

Увлекателно разказва, че Континенталният тайпан с едно захапване може да убие ад 100 човека, а цялата доза в жлезите му може да убие над 300 човека.  Континенталният тайпан, за разлика от черната мамба, не се среща в близост до хората. Тя е там, където ловува – предимно прилепи и гризачи. Разликата е и в отровата. Тайпанът има най-силната отрова сред змиите, но тази на черната мамба действа най-бързо на човек заради един специален токсин – дендротоксин. Той действа много бързо, изключително само на сърце и бели дробове. Човек може да умре в рамките на 20 до 40 минути, като при континенталния тайпан – за 40 до 60 минути.  Затова едната е толкова опасна, а другата е толкова отровна.

Имаме и змията, която взема най-много жертви в годината – между 50 и 10 хиляди души годишно. Това е пясъчната отровница, която взема най-много жертви. Тук е змията, която взема най-много жертви в Индия – кобра очиларка, тази, която най-често виждаме, когато се свири на флейта да се подава от кошницата и да прави качулка. Наричана е още индийска кобра.

Изложбата има богата колекция от кобри и от гърмящи змии. Може да се види най-голямата гърмяща змия. Може да се види змията габонска отровница – змията с най-дълги отровни зъби, достигат до 5,5 см. Има малки крокодилчета, варани, които са любимците на малките деца. Аргус варан, който е мъжки с дължина 1,40 метра и около 15 кг тегло. „Той е страхотен симпатяга. Тук имаме единственото семейство отровни гущери (Heloderma), които вече са четири вида. Малките крокодилчета – очилати каймани, са на три годинки, но са все още мъници на 40-50 см. Любимци, с които децата много обичат да се снимат, са леопардовите гекони, царевични смоци, а най-любим на дечицата е кралският питон Йовчо. Когато им го дам да се снимат, понякога не искат да ми го връщат“, продължава своя разказ Стелян.

Изложбата включва още змийчета и гущерчета,  които публиката може да подържи и да се снима с тях.

Стелян споделя, че цял живот се занимава с животинки. „Имах късмета да специализирам при влечугите, най-вече при змиите. Оттам нататък всичко взе да ми се отдава, най-вече на принципа „опит-грешка“, но тук внимаваме с грешките“, смее се той.

За отровните животинки се използват специални инструменти – кука, ръкавици, щипки, очила, налице са и противоотрови. Те се държат в специализиран хладилник при нула градуса, където срокът на годност е без значение.

Изложбата гостува в Добрич от 23 март до 21 април. Може да се разгледа от 9:00 до 19:00ч. всеки ден в Мол Добрич (Универсален магазин) - етаж 2ри, площад Свобода 6.  

Цената за вход за деца от 3 до 6 години е 5 лева, за учащи, пенсионери и студенти е 6 лева, а за възрастни работещи хора е 7 лева.

c