Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Националната литературна награда "Дора Габе" ще получи Стефан Цанев в Добрич на 26 септември

Носител на Отличие за изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе е Марина Константинова

Официалната церемония за връчване на Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличие ще се състои на 26 септември от 18.00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“, съобщават от Община Добрич.

Общинският съвет днес утвърди лауреата на приза, който тази година ще се връчи за пети път. Наградата се присъжда на Стефан Цанев – поет, белетрист, драматург. Носител на Отличие за изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе е Марина Константинова – поетеса, автор на белетристични творби.

Слово за голямата поетеса Дора Габе ще представи проф. дфн Миглена Николчина. Наградите ще бъдат връчени от кмета на Добрич Йордан Йорданов.

Националната литературна награда „Дора Габе“ е учредена през 2002 година и се връчва за първи път през следваща година (2003) по повод 115 години от рождението на Дора Габе. Наградата се връчва на пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличия: за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.

Носители на НЛН „Дора Габе“ са: Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на Отличие са: Издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Национална литературна и артистична академия и Драгни Драгнев.

c