Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

НАП започна данъчната кампания за 2024 година

Националната агенция за приходите (НАП) започна от днес приемането на годишната декларация за облагане на доходите през миналата година, каза за БТА експертът в офиса на приходната агенция във Видин Милена Борисова. Първа своята декларация във Видин подаде 43-годишна видинчанка, каза Борисова.
По думите ѝ декларациите могат да се подават чрез електронната услуга на НАП, на хартиен носител в офисите на агенцията или по пощата с обратна разписка. Срокът за деклариране и ползването на данъчни облекчения е до 30 април, уточни експертът.
Борисова обърна внимание, че независимо от това къде е постоянния адрес на лицето заплащането на дължимия данък се извършва по една сметка за данъци в Българска народна банка, като водеща е датата на постъпването на парите по сметките на НАП. 
В началото на март в Портала за електронни услуги на НАП ще е достъпна предварително попълнената декларация за облагане на доходите на физически лица, каза Борисова.
Лицата, които извършват дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, подават декларациите си от 1 март до 1 юли, тъй като тази година 30 юни е неработен ден, обясни Борисова. В този срок и фирмите трябва да декларират корпоративен данък, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 1 юли. 
Борисова припомни, че от началото на годината здравната вноска за безработните е 37,32 лв. на месец. Тя се дължи от хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски като безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, и не упражняват трудова дейност като самоосигуряващи се лица. На 933 лв. е увеличен и минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Съгласно Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 466,50 лева и не повече от 3750 лева месечно, уточни експертът. Тя допълни, че срокът за внасянето на вноската е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп, или на телефон: 0700 18 700.
 

c