Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Над 90% от южнокорейците смятат, че денуклеаризацията на Северна Корея е невъзможна

Девет от всеки десет южнокорейци изразяват скептицизъм що се отнася до възможността Северна Корея да изостави ядрената си програма, става ясно от публикувано днес социологическо проучване, цитирано от агенция Йонхап.
Според проучването на "Галъп Корея", проведено сред 1043 пълнолетни респонденти по поръчка на Института за съвременни изследвания "Чей", 91% от южнокорейците смятат, че денуклеаризацията на Севера "е невъзможна". От тях 41,4% смятат, че денуклеаризацията е "напълно невъзможна", а 49,7% са отговорили, че тя е "невъзможна".
В същото проучване миналата година 77,6% от респондентите бяха посочили, че смятат, че денуклеаризацията на Севера е невъзможна.
В новото проучване 60,8% от отговорилите казват, че е малко вероятно САЩ да демонстрират ядрено възпиране на Корейския полуостров в случай на непредвидени обстоятелства, при които има риск собствената им територия да бъде нападната с ракети, като например междуконтинентални балистични ракети или изстреляни от подводница балистични ракети.
Около 39,3% от респондентите смятат, че е вероятно Вашингтон да упражни разширено възпиране, за да защити Сеул въпреки риска.
Проучването е било проведено от 15 декември миналата година до 10 януари чрез индивидуални лични интервюта на място, посочва Ройтерс. Степента на допустимата грешка е плюс или минус три процентни пункта.

c