Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

На Кардам заловиха издирван 18 години от Интерпол за въоръжен грабеж и убийство молдовец

В граничната зона на село Кардам е бил задържан молдовски гражданин, издирван от 2005 г. от Интерпол за въоръжен грабеж, убийство и притежание на оръжие.

На 16 юни 2023 г., в граничната зона той не предоставил документи за самоличност при поискване за извършване на полицейска проверка. При експертна справка била установена самоличността му, както и факта, че той се издирва с червена бюлетина от Интерпол Кишинев.

Мъжът е търсен въз основа на заповед за арест от 19 април 2005 г., издадена от съдия при Окръжен съд гр. Комрат. Срещу него има обвинения за 3 престъпления – въоръжен грабеж на чуждо имущество в особено големи размери, предумишлено убийство, извършено от две или повече лица с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление, и притежание на оръжие без надлежно разрешително.

Окръжният съд в Добрич взе мярка временно задържане за срок от 40 дни до разглеждане по същество на въпроса за екстрадицията на молдовския гражданин И.Ч., обявен за международно издирване по искане на властите в родината му.

Декларирано е намерение от съдебните власти на Молдова, че ще поискат екстрадиция на лицето.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.

c