Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

На 16 май отбелязваме Международния ден на светлината

На 16 май отбелязваме Международния ден на светлината. На тази дата през 1960 година се е състояла демонстрацията на първия в света лазер от американския физик Тиодор Майман. Денят се отбелязва отскоро – от 2018 година, с резолюция на ЮНЕСКО. Той е призив за укрепване на научното сътрудничество и оползотворяване на неговия потенциал за насърчаване на мира и устойчивото развитие.

Избраната тази година тема е „Светлината в нашия живот". С усилията на ЮНЕСКО денят вдъхновява събития и дейности, които се провеждат на 16 май по целия свят, като всяко от тях повишава осведомеността по различни теми:

-Красивите ефекти на светлината и цвета в природата

-Начините, по които новите технологии в осветлението подобряват ежедневието ни

-Начините, по които естествената дневна светлина подобрява дизайна и архитектурата

-Как науката за светлината носи променящ живота напредък в здравеопазването

-Начините, по които светлинното замърсяване влияе на нашата екосистема и възприемането на нощното небе

-Как животът ни се обогатява от телескопични изображения на Вселената

-Начините, по които метафорите на светлината се използват в изкуството и културата.

Светлината е ключов инструмент за създаване на иновации и технологии в медицинските изделия, високоскоростен интернет, енергийно ефективно осветление, сензори с висока чувствителност, спестяване на онлайн данни, опазване на културното наследство, възобновяема енергия и много други.

Международният ден на светлината се отбелязва по много различни начини, включително научни симпозиуми, фестивали на светлинното изкуство, образователни програми и информационни дейности. Той се превърна във важна платформа за учени, инженери, художници и политици да се събират и да обсъждат най-новите постижения в областта на оптиката и фотониката.

В различни градове по света обикновено се организират фестивали на светлинното изкуство, показващи работата на местни и международни творци. Тези фестивали включват светлинни инсталации, прожекции и интерактивни експонати, които изследват творческия потенциал на светлината.

 

c