Понеделник, 29 юли 2024

29.07.2024

Последвайте ни

МЗХ не предвижда обследване на състоянието на пролетниците в област Добрич

Земеделските стопани алармират, че сушата, високите температури и горещият вятър унищожават реколтата от царевица и слънчоглед

Към момента не се предвижда да се извършват обследвания на пролетните култури, отговориха от Министерството на земеделието и храните на запитване на Про Нюз Добрич.

От там добавиха, че при заявяване на пропаднали площи поради неблагоприятни климатични условия, включително и продължително засушаване, се извършва оглед по индивидуалните заявления на земеделските стопани.

По данни на Министерството на земеделието и горите в област Добрич за стопанската 2023/24  година са засети 840 760 декара с царевица, като най-много – 221090 дка са в община Добричка. Площите със слънчоглед са 849 040 дка.

Преди дни председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова алармира, че сушата, високите температури и горещият вятър унищожават реколтата от пролетни култури в област Добрич. По думите й по-тежка е ситуацията при царевицата и на места от фуражната култура ще има нулеви добиви.

„Слънчогледът е култура, която е по-издръжлива на суша. Вероятно ще има някакъв добив, няма да е съвсем зле. При царевицата се наблюдават много различни ситуации. Особено царевици, които цъфтяха по време на високите температури миналата и по-миналата седмица на практика ще са с почти нулев добив. Да се надяваме, че ще има поне възвращаемост на първоначалните разходи, които са вложени, за да  можем да подготвим следващата година по-лесно“, коментира пред журналисти земеделският производител Недялко Статев.

c