Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Мюсюлмански групи твърдят, че полицията прилага двойни стандарти при разследването на два случая на намушкване с нож в Сидни

Mюсюлмански групи в Австралия разкритикуваха различията в реакцията на полицията на двете нападения с нож в Сидни този месец, като заявиха, че това е създало усещането за двоен стандарт и допълнително е отчуждило малцинствената мюсюлманска общност в страната, предаде Асошиейтед прес.
Австралийският национален съвет на имамите заяви, че нападението в търговския център „Бонди Джънкшън“ бързо е било „обвързано с психически проблем“, докато намушкването с нож на християнски епископ в църква в Сидни два дни по-късно е било „класифицирано като терористичен акт почти веднага“.
„Различното отношение към двата случая на насилие е стряскащо“, каза говорителката на съвета Рамия Абдо Султан в изявление, направено съвместно с Алианса на австралийските мюсюлмани и Австралийската мрежа за защита на мюсюлманите.
„Подобни различия в реакциите създават усещане за двоен стандарт в правоприлагането и съдебните процеси“, каза Султан.
16-годишно момче е обвинено, че на 15 април многократно е намушкало с нож епископ Мар Мари Емануел и свещеник в църквата „Христос добрият пастир“, два дни след нападението в "Бонди Джънкшън", когато нападател с психично заболяване уби шестима души и рани тежко десетки други.
Миналата седмица момчето беше обвинено в извършването на терористичен акт – престъпление, за което се предвижда максимално наказание доживотен затвор.
Петима тийнейджъри на възраст от 14 до 17 години също са обвинени в терористични престъпления във връзка с намушкването в църквата. Те са сред седемте арестувани при поредица от обиски в югозападната част на Сидни в рамките на мащабна операция на службата за борба с тероризма.

c