Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Монтирането на зимна градина в сграда паметник на културата във Варна ще бъде в хармония с архитектурата й според НИНКН

Монтирането на зимна градина в сграда паметник на културата във Варна ще бъде в хармония с архитектурата й, съобщиха в отговор на въпрос на БТА от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Ремонтът в двора на къщата на бул. „Сливница“ №20 предизвика обществено недоволство заради премахването на оградата на имота. 
Сградата датира от началото на 20-те години на миналия век и е дело на арх. Стефан Венедикт Попов. Тя е декларирана в Националния публичен регистър на недвижимите културни ценности през 1982 г. като жилищна сграда със статут на недвижим архитектурно-строителен паметник на културата с предварителна категория „местно значение”. Освен това имотът попада и в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - „Ансамбъл бул. Сливница - Централен вход на Морската градина”, част от „Система от ансамбли „бул. „Княз Борис І” – бул. “Сливница”. Ансамбълът е деклариран през 2005 г. 
В акта за деклариране не е определен териториален обхват за обекта, уточнява в отговора от института арх. Алис Исмаилова и добавя, че оградата е нехарактерна за периода на изграждане на сградата и е поставена или изградена на по-късен етап.
Всички намеси в границите на имота подлежат на съгласуване с НИНКН и Министерството на културата, се посочва още в отговора. В институциите е било внесено задание за проектиране на промяна на предназначението на сградата на „Булбанк“ АД в ресторант със сервизни помещения, офиси и зимна градина в дворната част на имота. При първия етап - издаване на схема за поставяне на преместваемия обект - зимна градина, на 22 октомври 2021 г. министерството на културата е издало становище, с което заданието не е съгласувано и е върнато с изисквания за промени заради превишена площ.
Схемата за поставянето на зимната градина, визата за проектиране и инвестиционният проект са съгласувани от министерството на 7 ноември 2022 г. Проектът предвижда поставяне на преместваемо метално съоръжение с полезна площ 293 кв.м. По този начин той изпълнява изискванията на министерството от 2021 г. Била е изчистена и плановата схема, пише арх. Исмаилова. Тя уточнява, че фасадите на преместваемия обект са решени така, че да са в хармония с архитектурата на сградата, както и тя да бъде визуално възприемана в нейната цялост. Не са констатирани несъгласувани намеси при изпълнение на проекта, казва се още в отговора на НИНКН.
От Община Варна съобщиха, че разрешението за премахването на кованата ограда на къщата на бул. „Сливница“ №20 е издадено в последните дни от мандата на предходното управление. По думите на кмета Благомир Коцев, според издадените документи, на линията на оградата е планирано да се постави преместваем обект.
Къщата е издигната от варненеца Григор Пейчев, който в края на 1921 г. възлага на архитект Стефан Венедикт Попов проектирането й. Строителството започва през следващата година и до 1923-а е завършено. Зданието е с широк преден и заден двор с решетка от ковано желязо с портални части за вход на файтон и два отделни за стопаните от булеварда и вътрешния двор. Скулптурните пластики и композиции на фасадата на сградата и в задния двор са дело на варненския скулптор Кирил Шиваров. През 1929 г. къщата става собственост на братята Кокашвели, след 1944 г. е национализирана и служи на Окръжния комитет на БКП, а след промените от 1989 г. имотът е закупен от банково учреждение, пише в книгата за Стефан Венедикт Попов на изследователя и краевед Християн Облаков. 
 

c