Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Модернизират центъра на Шабла с изграждане на пешеходна зона

Община Шабла обяви обществена поръчка за строителни работи, свързани с реконструкцията на ул.„П. Българанов“ и площад „Червено знаме“ в центъра на морския град в пешеходна зона.

Работният инвестиционен проект представлява цялостно решение на прилежащата територия в обхвата на проекта, с цел да се постигне екологически и естетически издържана среда - устойчива, приятна, безопасна и достъпна за всички архитектурна среда, която да е удобна за всички възрастови групи от населението, се казва в заданието на обществената поръчка.

С проекта се обособяват следните функционални зони:

-Зона на площад „Червено знаме“ – Съществуващото положение е асфалтирано пространство което се използва главно като паркинг. С проекта се предлага запазването на този площад за паркинг и обособяване на площадно пространство, което се води акцент и кът за отдих.

-Пешеходна зона – в по-голямата си част улица „П. Българанов“ се е обособила като търговска зона с концентрация на посетители. Предвижда се обособяване на пешеходно пространство, като зоната ще се развива като търговско-делова със съвременно звучене - с високо качество на настилките, въвеждане на съвременни системи за реклама и информация, градско обзавеждане, ефектно осветление и озеленяване.

-Междублокови пространства, детска площадка и паркинги. 

Настилката на площада е предвидена да бъде изпълнена от 3 цвята павета (вибропресовани бетонни блокчета с мит покривен слой върху лицевата повърхнина) с размери 300/200/80 мм.

Крайният срок за получаване на оферти за строителството е 22 юли. Прогнозната стойност на целия проект е 2,5 млн. лв. Средствата са заложени в инвестиционната програма за общински проекти 2024-2026 г. на Правителството.

c