Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Младежи от Добрич дискутираха за ролята на изкуствения интелект за личностно развитие

В Търговско-промишлената палата в Добрич се проведе интересна дискусия на тема "Изкуствен интелект – надеждно използване в полза на личностното развитие и обществото". Събитието бе организирано от Младежки център – Добрич и Европа Директно Добрич. Лектор на събитието бе инж. Лъчезар Росенов, председател на ТПП и бивш кмет на града.

Герман Германов, секретар на Търговско-промишлената палата в Добрич, откри събитието с обяснението, че изкуственият интелект (ИИ) се развива ежедневно и има способността да създава есета, песни и дори домашни задачи. Той подчерта, че ИИ има потенциала да промени значително нашия живот и работа. Инж. Лъчезар Росенов акцентира върху това, че за да се възползваме от ИИ, трябва първо да развием своя естествен интелект. Той демонстрира как ИИ може да помогне в личностното развитие и как ChatGPT, универсален облак, който знае много, може да бъде полезен инструмент.

Лекторът представи различни приложения на ИИ, като създаване на презентации в PowerPoint, разработване на структури за слайдове и технически съвети. Росенов показа как в рамките на няколко минути ИИ може да свърши цялата работа по планиране и създаване на съдържание, както и да създава указания за изображенията на всеки слайд.

Един от важните моменти в дискусията беше обсъждането на ограниченията на ИИ. GPT работи с голяма, но ограничена база данни, която не е свързана с Интернет, докато други системи като Microsoft Copilot и Google Gemini могат да търсят информация онлайн и да проверяват достоверността на източниците.

Инж. Росенов подчерта, че ИИ се стреми да отговаря точно на въпросите, но понякога може да допусне грешки, когато липсва достатъчно информация. Затова е важно да се използва с критично мислене и проверка на фактите. Той също така отбеляза, че ИИ може да бъде полезен инструмент за кариерно развитие, като анализ на уменията, съвети за професионална ориентация и създаване на персонализирани планове за обучение.

Етичните въпроси също бяха на дневен ред. ИИ трябва да следва етични правила и не може да бъде използван за нелегални дейности, включително управление на оръжия или лекарства.

Инж. Лъчезар Росенов завърши с представяне на своя безплатен курс по ИИ и ChatGPT, който е в помощ на всички, които искат да научат повече и да се справят по-добре с тези технологии.

Събитието завърши с оживена дискусия и много въпроси от аудиторията, която изрази силен интерес към бъдещите възможности на изкуствения интелект. Срещата беше полезна за младите хора, които искаха да разберат повече за ИИ и неговото приложение в ежедневието и професионалния живот.

c