Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Млада бизнесдама в Добрич подкрепи инициативата „Празно шише от парфюм върни и книга си вземи!“

„Казвам е Василена Панчева и съм собственик на магазин за парфюми и козметика в град Добрич. Малко след отварянето му преди две години бях попаднала на статия по повод Ваша инициатива за събирането на празни шишенца от парфюми в замяна на книги. Тогава окуражих свои клиенти да връщат празните си бутилки обратно в магазина, за да можем да ги предадем. Сега сме събрали известно количество и ме интересува дали инициативата продължава, къде и кога можем да ги предадем“.

Писмо с подобно съдържание пристига малко преди Коледа на имейла на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие –  неправителствена организация от Варна.

Екоинициативата, в която младият предприемач се включва, е „Празно шише от парфюм върни и книга си вземи!“. Тя стартира в края 2019 г. като „Зелени петъци“ с призив към гражданите на Варна в края на работната седмица да направят нещо „зелено“. Офисът на организацията е отворен за всеки, който иска да дискутира екологични теми и проблеми. А за да привлекат по-широка публика еколозите обявяват, че събират малки стъклени шишенца от козметика и парфюми. Срещу всяко рециклирано шише може да се вземе книга втора употреба. Понякога в библиотеката се намират стари и ценни издания, с които човек може да се сдобие срещу символично дарение.

Василена Панчева пожела да получи сборници с разкази на Йордан Йовков от 50-те години на миналия век, както и по-нови издания на автора. Младата жена е решила да направи с тях оригинални подаръци за празниците на свои приятели, клиенти и фенове на инициативата.

Напук на статистиката, която отчита тенденция младите и високообразовани хора да мигрират към големите градове, за да работят или развиват бизнес, Василена се преселва преди две години от Варна в Добрич. В морската столица работи в голяма и известна верига за парфюмерия и козметика и има добър стандарт на живот. Иска да пренесе опита и знанията си в развитие на собствен бизнес. Преценява, че началният капитал, който ще й е необходим във Варна, а и конкуренцията, са много по-големи. Открива пазарна ниша в Добрич. Наема малко помещение на тиха улица, близо до центъра. Две години по-късно, казва, че е доволна от избора си, защото бизнесът й вече генерира печалба.

Освен инвестиции, Василена Панчева пренася в Добрич и инициативата „Празно шише от парфюм върни и книга си вземи!“. Така тя става пример за още едно изключение от статистика – как малка местна кампания може да се превърне в национална, без външна намеса, стига да бъде прегърната от гражданите.

„Научих за инициативата по малко банален начин – от Фейсбук. Реших, че макар и в по-малък мащаб, можем да я приложим и тук, в Добрич“, заявява Василена. Тя познава повечето си клиенти, които освен клиенти, са и приятели. Затова не е трудно да ги приобщи към идеята. „Някои предпочитат и да си колекционират шишенцата, но има и такива, които се чудят какво да ги правят. Предложих им, когато идват да си купуват нов парфюм, да ги донесат в магазина.“. Така за по-малко от 2 години в малкото магазинче в Добрич се събират над 20 кг стъклени отпадъци само от малки парфюмни шишенца.

„Когато бизнесът е зелен, привлича и приобщава повече хора. А и така все повече се популяризира идеята за разделно събиране на отпадъците. Целта е да ни е по-чисто, по-зелено и да използваме ресурсите, вместо да ги изхвърляме“, смята варненката с бизнес в Добрич.

Примерът на Василена е доказателство, че целта на малката местна инициатива – да развие активността на млади хора в различни зелени направления, е изпълнена. Сега остава да видим и резултата – ангажирани към екологичните проблеми, активни граждани.

Източник: ecovarna.info 

c