Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Министерството на културата модернизира единствена по рода си училищна сграда

Министерството на културата (МК) приключи обновяването и модернизацията на професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. „Това е 100-годишна сграда, единствена по рода си на Балканите, която осигурява специалности като каменоделец, която пък е защитена професия. Като цяло, в Европа има две такива образователни институции, предлагащи подобни специалности, както и развитие в посоката на приложните и изобразителните изкуства“, каза пред БТА координаторът на проекта – Зорница Александрова. Тя е държавен експерт в отдел „Европейски програми и проекти“, дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в МК. По думите й реализацията на завършилите е почти сто процента, но, за съжаление, интересът не е голям. „Надяваме се през новата учебна година да се привлекат голям брой ученици. Капацитетът на училището е за поне деветдесет деца. При стартирането на проекта, през 2021 година, те са били четиридесет“, каза експертът. 
Ремонтът е цялостен и включва обновяване на двуетажния учебен корпус, напълно подменена е канализацията и електрическата инсталация. Направени са инвестиции във VRV-климатични системи, отопление със соларни панели, възобновяеми енергийни източници, пречиствателно модулно съоръжение за отпадните води, тъй като в селото няма канализация. 
Оправена е и многофункционалната сграда, която е бивша столова, трансформирана в зала за спорт и експозиционни пространства. Там е предвидено да има и STEM-кабинет, което ще се осигури по линия на Министерството на образованието, каза Зорница Александрова.
По думите й мебелите са специално създадени за училището, като фокусът е върху различните специалности. Например, в стаите за каменообработване е запазена автентичната настилка от дървени павета. Във вътрешния двор са запазени специфичните архитектурни черти, самото място е като експозиционно пространство за творбите, създадени от децата.
Извън този проект, в момента се работи по обновяване на общежитието, което да позволи подслон на деца от други градове, обяви експертът от МК. Предстои обновяване и на прилежащите пространства, и спортните площадки.
Както вече беше обявено, проектът е със срок на изпълнение 34 месеца. Одобреното финансиране е в размер на близо 1,9 милиона лева с ДДС, от които 736 580 лв. са безвъзмездна финансова помощ, а 1 140 900 лв. е собствено финансиране от МК. 
/ДД

c