Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Министърът на отбраната на Южна Корея смята, че леководният реактор на КНДР ще заработи с пълна мощност през следващото лято

Очаква се експерименталният леководен ядрен реактор на Северна Корея да заработи пълноценно през следващото лято, заяви министърът на отбраната на Южна Корея, въпреки че е малко вероятно той да бъде използван за производство на плутоний за ядрени оръжия, съобщава южнокорейската новинарска агенция. 
Очаква се експерименталният леководен ядрен реактор на Северна Корея да заработи пълноценно през следващото лято, заяви началникът на отбраната на Южна Корея, въпреки че е малко вероятно да бъде използван за производство на плутоний за ядрени оръжия, съобщава южнокорейската новинарска агенция. 
Министърът на отбраната Шин Уон-сик говори по темета пред журналисти, след като миналата седмица генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси отново изрази опасенията си относно признаците за активност на реактора в главния ядрен комплекс на Северна Корея в Йонбьон.
Гроси заяви, че МААЕ е открила признаци за пускане в експлоатация на реактора, като например силно изтичане на вода от охладителната му система от средата на октомври, като отбеляза, че експерименталният реактор може да произвежда плутоний – основно гориво за ядрени оръжия, както всеки друг ядрен реактор.
Шин заяви, че Сеул е открил признаци на изпускане на вода от охлаждащата система на реактора от миналото лято, като изчисли, че вероятно на Пхенян ще му отнеме около година, за да пусне реактора в пълна експлоатация.
"Реакторът в момента се намира в изпитателен режим за подобряване на оборудването и съоръженията му", каза той. 
"Очаква се да бъде пуснат в нормална експлоатация до следващото лято", допълни южнокорейският министър на отбраната. 
Северът започна изграждането на експерименталния реактор преди повече от десетилетие, за който се знае, че има по-голям капацитет от 5-мегаватовия реактор в Йонбьон, който режимът в Пхенян използва за производство на плутоний.
Съветът за сигурност на ООН е приел няколко резолюции, с които налага санкции на КНДР за разработване на ядрени оръжия и свързани с това дейности.

c