Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Международния ден на математиката отбелязаха в ЧОУ "М. Монтесори" в Добрич

Международния ден на математиката (IDM) беше отбелязан днес в Частно основно училище „Мария Монтесори“ в Добрич.

Всяка година на тази дата различните държави са призовани да участват в честванията като организират разнообразни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост.

Денят е честван за първи път през 2020 година. Избран е за Международен ден на математиката, тъй като на тази дата в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“. Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и е приблизително равно на 3.14. Днес IDM 2023 се отбелязва в повече от 90 страни с над 1500 отделни събития.

ЧОУ "Мария Монтесори" също се включи в инициативата с чудесен празник на Математиката. Организацията беше дело на г-жа Тодорова и г-жа Брънзикова, подбрали чудесни и забавни задачки, с които провокираха присъстващите. По повод рождения ден на Айншайн имаше и невероятно вкусна торта.

Денят бе празник и за първокласниците, които вече познават всички цифри, могат да смятат и броят до десет и с това правят своите първи крачки в света на математиката.

c