Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Мексикански служители разчистват граничен мигрантски лагер, докато САЩ оказват натиск за ограничаване на преминаването на мигранти

Мексиканските власти започнаха да разчистват импровизиран палатков лагер в град Матаморос на фона на постигнатите резултати след срещата от вчера между американска делегация и мексиканския президент, предаде Асошийтед прес. По време на разговорите САЩ поискаха повече действия от страна на Мексико за ограничаването на вълната от мигранти, достигащи американската граница.
Съединените щати дадоха ясни знаци - временно затвориха ключови гранични железопътни пунктове в щата Тексас - че искат Мексико да направи повече, за да спре мигрантите, които се качват на товарни композиции, автобуси и камиони към границата.
Мексико, който отчаяно се опитва да постигне отваряне на граничните пунктове за преминаването на произвежданите от него стоки, започна да показва признаци, че ще предприеме известни мерки в тази посока.
Пример за това бе демонстриран в град Матаморос, където мексиканските власти започнаха разчистването на мигрантски лагер още докато се провеждаха разговорите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън с президента Андрес Мануел Лопес Обрадор в Мексико сити.
Лагерът е създаден от мигранти през 2022 г. . Градът се намира от другата страна на река Рио Гранде, точно срещу Браунсвил, в щата Тексас. На моменти в палатковия мигрантски лагер е имало до 1500 мигранти, но през последните месеци много от палатките са били освободени, тъй като хората са напуснали лагера в опит да прекосят реката и да достигнат Съединените щати.
"Това, което правим, е да премахваме всички палатки, които виждаме, че са празни", казва Сегисмундо Догуин, ръководител на местната служба на мексиканската имиграционна агенция.
Хондурасец, който пожела да запази анонимност, обаче заяви пред АП, че някои от останалите около 200 мигранти в лагера са били де факто принудени да напуснат палатките, когато операцията по разчистването е започнала късно във вторник. "Изгониха ни", казва той, като твърди, че са получили кратко предизвестие да преместят палатките и вещите си.
Около 70 мигранти са се хвърлили в реката при началото на разчистването на лагера и са преминали на територията на САЩ, но в продължение на часове са били хванати в капан на брега на реката под пласто заграждения с бодлива тел, поставени там по заповед на властите в щата Тексас.
Този месец на югозападната граница на САЩ са били арестувани до 10 000 мигранти на ден. Американските власти изпитват затруднения при обработването на документите им и тяхното настаняване, отбелязва АП.
Миналата седмица мексиканската индустрия бе засегната от факта, че САЩ за кратко затвориха два важни гранични железопътни пункта в щата Тексас с аргумента, че граничните патрули трябва да бъдат преразпределени, за да се справят с наплива от мигранти. Един пропускателен пункт на границата в щата Аризона, който не е железопътен, остана затворен, а граничните операции бяха частично преустановени в градовете Сан Диего и Ногалес, Аризона. 
Днес президентът на Мексико Лопес Обрадор заяви, че срещата с представители на САЩ е била посветена на повторното отваряне на граничните пунктове. Мексико вече разполага с над 32 000 войници и военнослужещи от Националната гвардия - около 11% от общия брой на въоръжените му сили - които се занимават с прилагането на законите за имиграция, отбелязва АП.
 
 
 

c