Събота, 26 октомври 2024

26.10.2024

Последвайте ни

Медицинският университет в Плевен отличи свои преподаватели на тържествен академичен съвет

Медицинският университет в Плевен отличи свои преподаватели на тържествен академичен съвет. Той се състоя в зала „Магнум“ и е част от събитията, посветени на 50-годишнината на висшето училище.
В началото на празничния ден шествие на преподаватели и студенти премина от Ректората на висшето училище до площад „Възраждане“. Бяха поднесени венци и цветя пред вечния огън на параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. 
Общинският духов оркестър с ръководител Пламен Марков и мажоретният състав на Средно училище „Иван Вазов“ с ръководител Надя Тодорова допринесоха за  празничната атмосфера на академичното шествие. 
На тържествения академичен съвет беше отдадено признание, почит и уважение към живота и делото на поколения учители, преподаватели и ръководители, на които Медицинският университет в Плевен дължи модерния си облик. На 80 от тях, за заслуги и принос за утвърждаването на университета през годините, бяха връчени почетни плакети.
Официални гости на събитието бяха заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общинския съвет в Плевен, почетният ректор на университета акад. д-р Григор Горчев, член-кореспондент д-р Славчо Томов, доц. д-р Александър Вълков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, д-р Ваня Иванова, Регионална здравна инспекция – Плевен.
Новаторство и последователност – така ректорът професор д-р Добромир Димитров обобщи работата на ръководствата на Медицинския университет през годините. Единственият сектор, който процъфтява в Плевен, е здравеопазването. Това се дължи на мястото и ролята на Медицинския университет, продължи проф. Димитров.
Той посочи, че посрещат юбилея с нова модерна визия, със статут на изследователско висше училище, едно от деветте в страната. Най-висшата цел, за която работи сегашното ръководство, е изграждането на пети факултет „Ветеринарна медицина“.
От сърце благодаря на поколенията преподаватели, ръководители и учители. Изказвам уважение към хилядите възпитаници, които прославят името на нашия университет по целия свят, обърна се към аудиторията проф. Димитров
Делото на пионерите, на първите преподаватели и лечители, които през 1974 г. са положили основите на медицинското образование в града, беше припомнено с кратък филм. Поздрав поднесе хор "Звъника" с художествен ръководител Иванка Делийска.
Официални гости на събитието бяха: заместник министърът на здравеопазването доц. д-р Петко Стефановски, доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общинския съвет в Плевен, почетният ректор на университета акад. д-р Григор Горчев, член-кореспондент д-р Славчо Томов, доц. д-р Александър Вълков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, д-р Ваня Иванова, Регионална здравна инспекция – Плевен.
Половинвековният юбилей на Медицинския университет в Плевен се отбелязва с различни събития през годината. В началото на септември бяха валидирани пощенска марка, картичка и плик. 
Кулминация на празничните прояви ще бъде тържественият концерт в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" на 31 октомври.

c