Неделя, 02 юни 2024

02.06.2024

Последвайте ни

Мъж, убил пенсионер във Великобритания, за да отмъсти за войната в Газа, ще прекара в затвора най-малко 45 години

Мароканец, намушкал смъртоносно пенсионер на улица във Великобритания, за да отмъсти за израелските действия в Газа, днес беше осъден да лежи в затвора най-малко 45 години, предаде Ройтерс.
Ахмад Алид, който е получил убежище във Великобритания, е намушкал 70-годишният Терънс Карни на улицата в Хартълпул, в североизточна Англия. Нападението е станало в ранните часове на 15 октомври, малко след като Алид нападал мюсюлманския си съквартирант за това, че приел християнската вяра.
По думите на следователите след ареста на 45-годишния нападател, той казал пред следователите, че е извършил деянията си заради конфликта в Газа, и е заявил, че ако е можел, то би убил още хора.
Миналия месец мароканецът беше признат за виновен в убийство, опит за убийство и нападение на две детективки по време на разпит.
„Вие сте нападнали и убили Терънс Карни при проява на тероризъм“, заяви на Алид съдия Боби Чийма-Гръб в Кралския съд „Тисайд“, като го осъди на доживотен затвор. Осъденият трябва да излежи поне 45 години зад решетките, преди да може да се разгледа възможност за неговото освобождаване.
„Умисълът Ви е бил отмъщение за действията на чужда държава – Израел, и сплашване и повлияване на британското правителство в международните му отношения“, каза съдията.
Алид първо използвал два ножа, с които, викайки „Аллах Акбар“,  шест пъти намушкал спящия си съквартирант, към когото станал агресивен, след като той приел християнството. Съквартирантът обаче въпреки че бил ранен, успял накрая да отблъсне нападателя си.
След това Алид излязъл на улицата и видял жертвата си – Карни, на отсрещния тротоар. Мароканецът я атакувал в гръб и я намушкал в областта на гърдите, корема и гърба. Карни починал малко след това.
След разпита в полицията Алид нападал двете детективки, като една от тях е получила наранявания в рамото и китката.

c