Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Мавританците гласуват на президентски избори, които се очаква да бъдат спечелени от досегашния държавен глава

Мавританците гласуват днес на президентски избори. Очаква се сегашният държавен глава на западноафриканската страна Мохамед Улд Газуани да спечели нов мандат с обещания да докара инвестиции и да нареди Мавритания сред страните производители на природен газ, предаде Ройтерс.
Шейсет и седем годишният Газуани, бивш главнокомандващ армията, обеща да води политика за привличане на чуждестранни вложения в икономиката така, че да облекчи тежкото положение на 5-милионното население, голяма част от което живее в бедност въпреки огромните природни богатства, с които разполага страната, във вид на изкопаеми горива и минерали.
Избран за пръв път през 2019 г. Газуани, се изправя срещу шестима съперници, сред които правозащитникът Бирам Дах Абейд, който през 2019 г. остана втори с над 18% от гласовете.
Сред другите претенденти са юристът Ид Мохамеден М'Барек, икономистът Мохамед Лемин ел Муртаджи ел Уафи и Хамади Сиди ел Мохтар от ислямистката партия "Теуасул".
Право на глас имат около 2 милиона души. Основните въпроси в предизборната надпревара бяха борбата с корупцията и създаването на работни места за младите.
Ако бъде преизбран, Газуани обещава да направи така, че до края на годината да заработи проектът за добив на газ от крайбрежното находище Greater Tortue Ahmeyin. Той обещава и инвестиции във възобновяема енергия и увеличаване на добива на злато, уран и желязна руда.
При управлението на Газуани, откакто встъпи в длъжност през 2019 г., Мавритания изглеждаше относително стабилно в сравнение със съседите си от региона на Сахел като Мали, където несигурната обстановка, породена от активността на радикални ислямисти, стана повод за военни преврати.
В последните години на мавританска земя не е извършено нито едно екстремистко нападение, а Газуани, който е ротационен председател на Африканския съюз, обеща да се справи с ислямистката заплаха.
Известният граждански активист Абейд критикува Газуани за досието му в областта на човешките права и за маргинализирането на чернокожото население в Мавритания; Ел Мохтар от своя страна намира подкрепа сред консервативните и религиозните избиратели.
"Президентът Газуани вероятно ще бъде преизбран още на първи тур", коментира пред Ройтерс Муджахид Дурмаз, експерт по Западна Африка в консултантската компания "Вериск Мейпълкрофт". "Като индикатор за това може да се приеме разгромната победа на партията му на парламентарните избори миналата година."
Ако нито един кандидат не получи над 50% на първия тур, ще има балотаж.
Привърженик на опозицията, който не пожела да разкрие името си, заяви пред Ройтерс, че Газуани може и да не спечели на първи тур, ако "изборите се произведат прозрачно".
На предишния вот през 2019 г. някои опозиционни кандидати оспориха надеждността на изборния процес и организираха малобройни протести.
Първите резултати от изборите се очакват утре.
 
 
 

c