Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Мароко спечели гласуването да оглави органа на ООН по правата на човека след ожесточен спор с Република Южна Африка

Мароко днес спечели гласуването за ръководител на Съвета по правата на човека на ООН (СПЧООН) след ожесточен спор с Южна Африка, която заяви, че Рабат не е подходящ за председател на този орган поради нарушенията на правата на човека, предаде Ройтерс.
Мароканският кандидат – посланик Омар Знибер, получи 30 гласа, а южноафриканският му опонент, посланик Мксолиси Нкоси – 17, при тайното гласуване в Женева.
Преди гласуването Нкоси заяви пред Ройтерс, че Мароко е "антитеза на това, което представлява съветът", и заяви, че избирането на страната ще подкопае доверието в органа.
На свой ред Мароко обвини Южна Африка и някои други африкански държави, че подкопават усилията му да заеме този престижен, но предимно символичен пост.
"Изборът на кралството, подкрепен от голям брой държави по света, въпреки усилията на Алжир и Южна Африка да му противодействат, демонстрира доверието и надеждността, вдъхнати от външните действия на Мароко...", заяви мароканското външно министерство.
Гласуването е свързано с рядък публичен спор в африканската група, чийто ред беше да ръководи 47-членния съвет. Обикновено той се стреми да взема решения като блок, отбелязва ДПА.
Спорът отчасти се върти около претенциите на Мароко за суверенитет над Западна Сахара, където подкрепяният от Алжир Фронт Полисарио се стреми към независимост. Мароко отрича твърденията за нарушаване на правата на своите опоненти там.
Рабат не успя да получи подкрепата на Южна Африка, която помогна за организирането на събитие за насърчаване на самоопределението на народа на Сахара в Женева миналата година.
Съветът по правата на човека на ООН, който се свиква няколко пъти годишно, е единственият междуправителствен глобален орган, предназначен да защитава правата на човека в световен мащаб. Той може да увеличи контрола върху спазването на правата на човека в държавите и да разрешава проверки.

c