Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Малък акордеонист от НЧ „Й. Йовков” в Добрич с първа награда от национален конкурс

Първа награда от XXI  Национален конкурс за акордеонисти „Танцуващи клавиши” спечели Тодор Тодоров от Добрич. Той е възпитаник на Клас „Акордеон” към Музикалната школа на Народно читалище „Йордан Йовков-1870”” в Добрич с преподавател Деян Дженков. Тодор участва в този конкурс за първи път, посочи Дженков.

Националният конкурс „Танцуващи клавиши” се проведе от 9 до 11 юни в Нови пазар. Организатори са Общината и НЧ ”Христо Ботев-1872”. Музикалната напревара е под патронажа на Министерството на културата и е един от националните конкурси, утвърдени в Програмата за закрила на деца с изявени дарби. Целта на „Танцуващи клавиши” е да издирва и популяризира талантливи млади акордеонисти – бъдещи концертиращи изпълнители и педагози, да поддържа създадените традиции, да развива и стимулира интереса към акордеона като популярен за България инструмент с изключително високи музикално-изразни възможности.

Изпълненията на участниците в конкурса бяха оценявани от жури в състав: председател - проф. д-р на изкуствоведческите науки Румен Потеров - ЮЗУ “Неофит Рилски“, Благоевград, и членове - доц. д-р  Георги Митев – преподавател по акордеон, Пловдив, проф.  Добромир Митев – преподавател по акордеон, Национална  музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”,  София и проф. д-р Янна Рускова – преподавател в Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”.

c