Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Макрон и африкански лидери се срещнаха в Париж, за да подобрят достъпа до ваксини в Африка

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с африкански лидери, за да даде началото на планиран проект на стойност 1 милиард долара за ускоряване на разпространението на ваксини в Африка, след като коронавирусната пандемия разкри огромни неравенства в достъпа до тях по света, предаде Асошиейтед прес.
Стартирането на Африканския механизъм за ускоряване на производството на ваксини, който ще предоставя финансови стимули на производителите на ваксини, даде възможност на Макрон да се откъсне за момент от вътрешнополитическите проблеми. На 30 юни и 7 юли във Франция предстоят парламентарни избори.
Много африкански лидери и застъпнически групи твърдят, че след обявяването на пандемията през 2020 г. Африка несправедливо е била лишена от достъп до средствата за лечение, ваксините и оборудването за тестване на КОВИД-19 - които много по-богати държави изкупиха в огромни количества.
СЗО, застъпнически групи и други искат да помогнат на Африка да се подготви по-добре за следващата пандемия, която според много здравни експерти е неизбежна. Когато започна пандемията от коронавирус, Южна Африка беше единствената страна в Африка, която имаше възможност да произвежда ваксини, казват официални лица, а континентът произвеждаше малка част от всички ваксини в света.
СЗО се провали в усилията си да помогне на страните да се споразумеят за "противопандемичен пакт" - за подобряване на готовността и реакцията при пандемии преди годишната среща на организацията. Проектът беше отложен до голяма степен поради разногласия относно обмена на информация за патогените, които причиняват епидемии, и високотехнологичните инструменти, използвани за борба с тях. Очаква се преговарящите ще възобновят работата по договора с надеждата да постигнат споразумение до следващата годишна среща на СЗО през 2025 г.
Днешното събитие в Париж има за цел да даде тласък на финансирането на ГАВИ - Световния алианс за ваксините - публично-частна инициатива, която помага за доставката на необходимите ваксини до развиващите се страни по света. Според ГАВИ проектът цели да предостави до 1 млрд. долара през следващото десетилетие, за да помогне за увеличаване на производствената база в Африка, за подобряване на световните пазари на ваксини и за подобряване на готовността и реакцията при пандемии и епидемии като ХИВ, малария, туберкулоза и КОВИД-19.
Базираният в Женева алианс заявява, че идеята е да бъдат предоставени средства на производителите в Африка, след като те постигнат ключови резултати в областта на доставките и нормативната уредба, като за целта се използват пазарните сили за намаляване на цените и насърчаване на инвестициите нагоре по веригата.
Длъжностни лица казват, че проектът ще проучи въпроси като трансфера на технологии, на който се противопоставят някои западни държави с мощни фармацевтични компании, както и евентуалното създаване на африканска агенция за лекарствата и преодоляване на регулаторните пречки.

c