Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Макрон, Фон дер Лайен и Шарл Мишел отдадоха почит на Жак Делор

Президентът на Франция Еманюел Макрон отдаде почит на Жак Делор, починал днес на 98 години, дефинирайки го като един държавник с френска съдба и като неуморен архитект на нашата Европа, предаде Франс прес.
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи Делор като визионер и призова хората да отдадат почит на наследството, оставено от него. "Той беше един визионер, който направи нашата Европа по-силна и чието дело формира цели поколения европейци", отбеляза председателката на ЕК.
"Творбата на неговия живот беше един единен, динамичен и проспериращ ЕС. Нека да отдадем почит на неговото наследство, като обновяваме неуморно нашата Европа", заяви Фон дер Лайен.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Делор е бил строителят на Европа, който е влязъл в историята. Той го нарече още велик французин и велик европеец.
"Жак Делор извърши трансформацията на Европейската икономическа общност към един истински съюз, основан на хуманистките ценности и подкрепен от единен пазар и единна валута", заяви Мишел.

c