Понеделник, 15 април 2024

15.04.2024

Последвайте ни

Ликове на Левски и Йовков на чиновете в Земеделската гимназия в Ген. Тошево

На чинове със снимки на видни българи - творци, революционери, владетели, личности, свързани с историята на страната ни, както и карти на България през различни периоди, учат от началото на учебната година възпитаниците на Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински” в Генерал Тошево. Ученическите мебели за изработени от фирма „Мебели КАН” по поръчка на ръководството на учебното заведение. С тях са обзаведени кабинетите по Български и литература, История и География.

Идеята за неформалната обстановка в класните стаи е на директора на гимназията Кристияна Георгиева, която преподава по Български език и литература. „Мебелите са уникални. Децата не могат да учат само на чинове с два стола и да бъдат наредени в редичка един след друг. Те трябва да учат и на групи”, сподели за Про Нюз Добрич директорът. Тя даде пример, че като учител по БЕЛ винаги се е затруднявала при преподаването на възникването на Кръга „Мисъл” в българската литература. „За това поръчах ликовете на Яворов, Дебелянов и като се съединят става един кръг и децата се нареждат около него и така се преподава много по-добре”, обясни Георгиева.

Директорът посочи, че ПГЗ „Тодор Рачински” е първата иновативна гимназия в България. „Иновациите трябва да тръгнат и от тук. Училището е много различно, по различен начин се преподава”, допълни тя. И разказа, че голяма част от снимките на видни българи са предоставени от гимназията, но работата по изработването на мебелите е съвместна, заедно с фирма „Мебели КАН”. Изключително модерни са и кабинетите по физика, които са с италиански мебели, по химия и други, допълни Георгиева.

ПГЗ „Тодор Рачински” е едно от най-модерните училища в България, то е единствената професионална земеделска гимназия, която е на пряко подчинение на Министерството на образованието и науката, сподели директорът. В учебното заведение бе извършен основен ремонт по проект на МОН по оперативна програма „Региони в растеж”. По време на ремонтните дейности гимназията бе посетена от министър Красимир Вълчев, след което бяха отпуснати допълнителни средства от МОН.

272 са учениците през настоящата учебна година в ПГЗ „Тодор Рачински” в Генерал Тошево. Само за две години възпитаниците на гимназията са се увеличили със 140. „От една страна се дължи на това, че станахме иновативна гимназия и предизвикахме интереса и на родители, и на деца, и на обществеността, и то не само на Генерал Тошево. Имаме ученици, които са от Добрич и пътуват всеки ден”, сподели Кристияна Георгиева. Тя обясни, че друг фактор е, че план-приемът на гимназията винаги е съобразен с точната необходимост от кадри на пазара на труда. Като друга причина за увеличаващия се интерес към учебното заведение директорът посочи разкритите езикови паралелки с изучаване на английски и френски език. Учебното заведение, според нея, е привлекателно и заради призовите места, които негови възпитаници печелят от национални състезания и олимпиади. „Учениците ни се увеличават може би и за това, че Генерал Тошево е едно прекрасно градче в сърцето на равна Добруджа. Област Добрич има нужда от такива училища”, допълни Кристияна Георгиева.

Фирма „Мебели КАН” е производител на мебели за учебни заведения, детски градини и луксозна мека мебел. Създадена е през 1991 година. В момента има над 100 човека персонал и офиси в София, Пловдив, Русе и Ямбол. През годините фирмата се наложи като лидер в производството на училищно и офис обзавеждане. Работи с хиляди училища и университети в страната с марката „Мебели КАН“, а другата й марка - „КАН Спорт“, осигурява оборудването на спортни зали, площадки и физкултурни салони.

Мебелните продукти на фирмата се отличават с надеждност, безопасност и трайност и са плод на дългогодишна съвместна работа с учители от  училища в страната. Мебелите са създадени според нуждите на образователните институции.

c