Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Лидерите на германските провинции настояват за "конкретен" план за предоставяне на убежище в трети страни

Лидерите на 16-те германски провинции настояват съвместно пред правителството на Германия да разработи потенциални конкретни модели за възлагане на процедури за предоставяне на убежище в страни извън ЕС, предаде ДПА.
Агенцията отбелязва, че премиерите на германските провинции са постигнали споразумение за документ, изразяващ тяхната позиция по въпросите на миграцията преди днешната им среща с канцлера на Германия Олаф Шолц, на която миграцията и политиката за предоставяне на убежище са доминиращи теми.
Документът призовава правителството на Шолц да "разработи конкретни модели за прилагане на процедурите за предоставяне на убежище в транзитни и в трети държави и по-специално да се заеме с необходимите промени в нормативната уредба на ЕС и националното законодателство в областта на предоставянето на убежище".
ДПА научи за подробностите от участници в срещата, а по-късно лидерите на провинциите Хесен и Долна Саксония потвърдиха на пресконференция за споразумението.
Политиците от консервативния блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) по-специално настояват за споразумение с трети страни по модела на проектоспоразумението на Италия с Албания за настаняване и обработка на документи на мигранти, търсещи убежище, отбелязва агенцията.

c