Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Лидерът на ливанското движение "Хизбула" заплаши Израел и Кипър в свое видеообръщение

Лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насралла заяви днес, че никъде в Израел няма да има безопасно място, ако избухне пълномащабна война между двата враждуващи лагера, и заплаши също Кипър и други райони в Средиземно море, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че "Хизбула" си разменя огън с Израел вече повече от осем месеца успоредно с войната в ивицата Газа.
Подкрепяното от Иран ливанско движение разпространи вчера заснети с дрон видеокадри, които според него показват "чувствителни" военни обекти дълбоко навътре в територията на Израел.
"Няма да има място, което да е в безопасност от нашите ракети и дронове" в Израел при случай на по-мащабна война, заяви във видеообръщението си водачът на "Хизбула".
Ливанското движение разполага също с "банка от мишени", които може да вземе на прицел с прецизни удари, каза той.
Израел "знае, че това, което го чака в Средиземно море, е много голямо", добави Насралла, без да прави повече уточнения.
"Хизбула" за първи път показа, че може да порази плавателен съд в открито море, като удари израелски военен кораб в Средиземно море по време на войната през 2006 г., припомня Ройтерс.
"Правителството на Кипър трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да атакува Ливан, означава, че то се е присъединило към войната и съпротивата ("Хизбула" - бел. ред.) ще се справи с него като част от войната", заяви Насралла.
Не е известно Кипър да е предлагал земя или бази, макар че в миналото е позволявал на Израел да използва обширното му въздушно пространство, но никога по време на конфликт, отбелязва Ройтерс.

c