Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Лидерът на германската опозиция разкритикува канцлера Олаф Шолц, че не решава проблемите на страната

Лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц разкритикува остро реакцията на канцлера Олаф Шолц на резултатите от изборите за Европейски парламент, които бяха възприети като сериозен удар за трипартийната германска управляваща коалиция, предаде ДПА. 
В реч пред германския парламент днес Мерц каза, че канцлерът "все още не може и не желае да се самокритикува или да коригира" собствената си политика. 
"Вие сте отговорен за това, че проблемите в нашата страна не се решават", каза Мерц, който оглавява дясноцентристката партия Християндемократически съюз (ХДС) и изглежда вероятно ще бъде основният опонент на Шолц на следващите парламентарни избори през есента на 2025 г.
Крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ) се класира на второ място на изборите за Европейски парламент в страната, докато всички партии в коалицията на Шолц претърпяха загуби.
Мерц разкритикува канцлера, че се опитва да обвини настоящите кризи за възхода на левия и десния радикализъм, вместо собствените си политически решения.
Според Мерц никоя друга страна в Европа не предизвиква толкова несигурност, колкото Германия, която всъщност би трябвало да бъде "европейска котва на стабилността."

c