Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Леглото от дърво е солидно легло

Изборът на мебели за дома винаги е голямо предизвикателство. Много хора не знаят дори откъде да започнат - от дизайна, от цената, от размера, от материала?

Днес ще обсъдим обзавеждането на спалното помещение, което е така важно за съня и здравето ни. Ще разговаряме и по-конкретно защо леглата от масив са най-подходящи и предпочитани за спалнята.

Защо дървените легла са толкова търсени?

Леглата, изработени от дърво, са популярни от много време и то с причина. Стотици производители залагат на изработката на дървени мебели и в частност легла, а търсенето е оправдано. Дървото е класически материал, който внася стил и уют във всяка една стая и дом.

От какъв тип дърво се произвеждат дървените легла?

Дървесината, използвана за производството на дървени легла, варира според региона и държатава. В България, най-често срещаните и използвани видове дървета са:

  • Орех
  • Череша
  • Дъб
  • Бук
  • Липа
  • Клен
  • Смърч
  • Елша

Видове масив

Леглата, както и всички други мебели, изработени от масивно дърво, са изградени от различни видове масив. Той зависи от структурата на дървото и може да бъде различен според своята твърдост. Групите се разделят на меки, твърди и много твърди. Колкото по твърд е масивът, толкова по-устойчиви ще са мебелите.

Как се третира масивът?

За да подлежи на обработка и да се изработят мебели от него, масивът преминава през специфична процедура на изсушаване. Тази процедура го прави значително по-здрав и устойчив. Производителите го оцветяват, за да подчертаят структурата му, а накрая се прилага цветен или безцветен лак за защита и допълнителен дизайн.

Мебелите от дърво са безвредни

Всички мебели от истинско дърво, включително и леглата, са безвредни за хората и околната среда. При изработката на мебели от други материали често се използват вредни вещества и химикали, които застрашават и природата, и човешкото здраве. Това включва и лепила, които се използват за сглобяването и закрепването на различните части. Това е една от причините много родители на малки деца да заложат на дървените детски люлки и кошари, тъй като децата често чешат зъбите си в повърхнините на леглото.

Но не се ли изсичат милиони дървета, за да бъдат изработени подобни продукти? Да, в действителност дърветата се изсичат, но те се засаждат с тази определена цел - да бъдат използвани за мебели. Когато бъде изсечено едно дърво, се засажда ново.

Защо леглата от дърво са по-добри от металните?

Металът е друг много популярен избор сред производителите на спални и легла, но въпреки това дървото остава предпочитаният избор. Причините за това са няколко.

Дървените легла са изключително здрави

Да, тук е редно да се отбележи, че различните видове метали също са много здрави материали, но дървото не им отстъпва по нищо. Леглото от масив ви гарантира дълъг експлоатационен живот и ще можете да му се наслаждавате години наред, без да мислите за подмяна или нова покупка. Не само че може да ви послужи до живот, а дори да остане непокътнато за следващите поколения.

Осигуряват качествен сън

Качественият сън е едно от най-важните неща за здравето и спокойствието ни. Колко пъти ви се е случвало да не може да заспите или да се събудите през нощта заради скърцащо легло? С дървена рамка за легло може да забравите за този проблем и да се насладите на дълъг и необезпокояван сън.

Цветовият избор не е по-малък

Повечето хора си мислят за един единствен цвят, когато говорят за дърво - кафяво. В мебелната индустрия обаче това далеч не е така. Цветовият избор, който имате, няма да да е изобщо малък. С дървото имате вариант да изберете между различни видове покрития, като усещането за дърво и естествени материали остава непокътнато.

Независимо какъв е остатъкът от интериора в спалнята ви, може да бъдете сигурни, че успешно ще може да го съчетаете с дървено легло. Съществуват различни нюанси на покрития за дървен материал, които ще направят дизайна и усещането в стаята неповторими.

Носят повече уют

Дървото е естествен материал, който допринася с уникален уют и усещане за топлина. Затова е и предпочитан за изработката на мебели за дома, тъй като всички желаят да създадат един топъл и уютен дом. Ако решите да вземете дървено легло за спалнята си, ще пренесете това спокойствие и в стаята, в която спите и се събуждате.

Източник на изображението: Unsplash.com

c