Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Лечението на психичноболни обсъдиха на среща при областния управител на Добрич

Трагичен инцидент, довел до смърт на гражданин, провокира обществото да иска адекватна грижа за психично болните и сигурност за жителите по паркове и улици

Областният управител Йорданка Костадинова свика среща по искане на представители на гражданското общество в Добрич след инцидента в парк „Св. Георги“ от 7 март, при който мъж бе убит от наркозависим и психично болен.

На срещата бяха поканени и присъстваха ръководителите на двете специализирани лечебни заведения в областта – ЦПЗ „Д-р П. Станчев“ и Държавната психиатрична болница в с. Карвуна, представител на ОД МВР, главният секретар на Община град Добрич, заместник областният управител и представители на организиралата се спонтанно инициатива след убийството в парка.

Основните въпроси представителите на гражданското общество отправиха към психиатрите – д-р Даниела Събева и д-р Тихомира Стелиянова, които обясниха, че по Закона за здравето пациентите с психични заболявания имат права като всички останали хора. Те обърнаха внимание, че в момента има внесени промени в Закона за здравето. Сред съществените моменти, по които трябва да се работи, както в законодателно отношение, така и сред обществото, е интеграцията на хора с психични заболявания.

Областният управител Йорданка Костадинова пое ангажимент да проведе разговор с народния представител Деница Сачева – председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика. Представителите на гражданското общество се ангажираха да участват в инициативи за информиране на обществото.

Срещата приключи с декларираното желание на участниците в нея да бъдат част от процеса по усъвършенстване на нормативната уредба и по-широка информираност на гражданите, така че обществото като цяло да бъде не само пасивен наблюдател и изискващ контрол, а и активен участник в процесите.

c