Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Куркума – нещо повече от подправка

Златист цвят, пиперлив аромат и пикантен вкус – това е куркумата, известна из цял свят с широкия си спектър от ползи за здравето. Произходът ѝ е от Индия и е част от семейството на джинджифила. Тя е основна съставка не само в ястията на Близкия изток и Югоизточна Азия, но и е допълнение към аюрведичната и китайската медицина. 

В следващите редове ще си поговорим защо куркумата е повече от подправка и за какви състояния и заболявания е полезна тя. Продължете да четете и ще разберете.

Куркумата като природно лекарство

Не е тайна, че оранжевата подправка притежава антиоксидантни, антивирусни и антибактериални свойства. Причината е в куркумина – фенолът, който е отговорен и за цвета на подправката. 

Той съдържа множество витамини, минерали, диетични фибри и протеини. Установено е, че може да подпомогне лечението на повече от 560 заболявания. Ще разгледаме част от клинично доказаните от тях.

Облекчава симптомите на артрит

Ако страдате от артрит, може да си помислите да добавите повече куркума към ежедневната си диета. Тя облекчава болката, свързана с артрита, благодарение на противовъзпалителните си свойства. Тъй като курсът на лечение обикновено е фокусиран върху облекчаване на болката с лекарства, отпускани с рецепта, можете като допълнение да използвате и природни средства. 

Куркумата помага вътрешно и не действа локално. Затова трябва да я приемате чрез храната си или с помощта на хранителни добавки, съдържащи куркумин. 

Успокоява стомаха

Куркумата отдавна се използва като бързо и ефективно средство за лечение на стомашни заболявания. Тъй като, както споменахме, подправката има противовъзпалителен ефект, тя помага за успокояването на стомашния рефлукс и болките.

Важно е обаче да я приемате с внимание, тъй като твърде голямото количество може да причини неразположение в стомаха. Преди да започнете, проверете прага си на поносимост, за да намерите точната дозировка.

Помага при лечение на депресия

Доказано е, че куркуминът действа на принципа на антидепресантите. Той успешно повишава нивата на серотонин в рамките на 4 до 8 седмици употреба. Това е добра новина за тези от вас, които искат да лекуват депресията с природни методи, както и за тези, които просто искат да подобрят настроението си.

Помага за поддържане на сърдечно-съдовото здраве

Здравето на сърдечно-съдовата система е важно за дълголетието и качеството ви на живот. Затова е нужно да го поддържате, а куркумата може да ви помогне за това. Тя стимулира разгражането на холестерола, който е отговорен за запушването на артериите. Така куркумата понижава риска от сърдечен удар или инфаркт.

Към подправката добавете правилно хранене, редовно движение и пиене на достатъчно течности дневно, за да подобрите допълнително здравето на сърцето си.

Антибактериални свойства

Едно от многото положителни качества на куркумата е, че тя убива бактериите, което може да бъде много полезно, ако сте се порязали или изгорили. Вместо да използвате медицински антибактериални средства, можете да лекувате изгаряния и порязвания с куркума, за да ги поддържате чисти. 

Можете също така да използвате куркума вътрешно, за да помогнете на храносмилателната си система да се отърве от вредните бактерии. Страните, които използват куркума в ястията си, често имат по-малко храносмилателни проблеми, благодарение на антибактериалните ѝ действия. 

Източник на изображението: freepik.com

c