Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Културният календар в „Двореца“ в Балчик е подчинен на 100-годишнината на комплекса

Самото развитие – паркове, градини, архитектурни пространства е изградено в годините 1024 – 1936 година, като приключва основното сградостроене и паркоустрояване. През 1938 година кралицата умира. 

Всяко едно събитие от културния календар на държавния културен институт КЦ „Двореца“ през тази година, който включва поне 90 събития, е посветено на 100-годишнина от създаването на рхитектурно-парковия комплекс „Двореца“.

„Акцентирали сме върху големи творци, силни автори, както от румънска страна, така и в международен план. Акцентирали сме върху една румънска седмица на културата с допълнителни изложби и музикални дни“, посочи директорът на културния център Жени Михайлова.

Там вчера бе открита изложбата "Духовната вселена на кралица Мария", с която бе поставено началото на сезона.  Паралелно с изложбата в Каменна зала, в която са изложени артефакти, оригинали от различни музеи и държавен архив на Румъния, е подредена и изложба в експозиционната зала, която е от една забравена, изчезнала завинаги стая на кралицата – Сребърната спалня. Две от оригиналните запазени движими културни ценности – личния й трон и дървена пластика, ще пристигнат на 21 май, когато съвместно ще представим тази изложба, каза Михайлова.

По думите й Дните на Италия, както и  много други събития, са посветени на тази стогодишнина.

„За нас е важно, че навлизаме в историята, защото, когато един комплекс мине стоте години, той вече е исторически комплекс. Ние много се радваме, че в Добруджа, в Балчик, имаме такъв истински исторически комплекс, който се оказва, че в оригинал е единствен в Североизточна България“, каза още директорът на ДКИ „КЦ „Двореца“.

c