Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Красимир Станев: За Албена влиянието на войната е по-тежко, отколкото ковид пандемията

„Влиянието на войната е по-тежко, отколкото ковид“, коментира изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев. От партньорите на туристическата компания в Западна и Централна Европа се получава информация, че гости, които много добре познават България, се отказват от пътувания до тук. Това е първият основен фактор тази година да имаме чувствително задържане на ръста на туристите и нощувките, посочи Станев.

Вторият фактор е негативното въздействие на недостатъчния брой на самолетни седалки от Европа за България в чартърните полети. Освен това традиционните гости отчитат, че от година-две има чувствително повишаване на цените на място в чартърите. „Това отчитат западните туристи, което мен много ме плаши“, посочи Станев.

„От няколко години се надявам, че 2024 година ще е най-добрата, но се оказа, че не е. Тази година бяхме изключително добре подготвени за сезона. Дори факта, че нямаме ново строителство успокои нещата в Албена още през март-април. През май месец бяхме готови, времето беше на наша страна, но, за съжаление имаме по-малко туристи, отколкото миналата година за този период, може би 1-2 процента“, каза той. Затова счита, че 2025  година ще бъде добра като туристически сезон.

„Първият етап от разговорите ни с всички основни партньори е завършен. Подписани са вече договорите. Те все още търсят нови хотели, търсят строителство“, каза Станев.

Посочи, че ръководството на „Албена“ АД предвижда да започне основен ремонт на хотел „Арабела бийч“, който догодина да стане петзвезден хотел със 160 стаи, при сегашните 108 стаи. Предвиден е и ремонт на хотел „Боряна“, като позициониране в 4-звездните хотели, както и подобрения в развлекателната инфраструктура.

c