Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Георги Събев в Балчик: Притеснително е, че още няма официален акт за задържането на корабите

Заместник-министърът на земеделието се срещна с рибарите от българските кораби, задържани в Констанца

В момента, в който се констатира основание за търсене  на отговорност, ще бъдат предприети съответните мерки - така заместник-министърът на земеделието Георги Събев коментира в Балчик исканата от рибарите оставка на изпълнителния директор на ИАРА доц. д-р Ваня Стаматова.

Както по-рано съобщихме Рибарите настoяват за оставката на шефа на ИАРА, тъй като по думите им агенцията не ги е защитила.

"Смяната на изпълнителния директор на агенция отнема технологично време. Ако сега преминем в такива административни процедури, може да направим лоша услуга на сектора. Но всеки, който е предприел незакономерни действия, ще си носи отговорност за действията", каза зам.-министърът.

В Балчик той се срещна с екипажите на задържаните от румънските власти български риболовни кораби.

"Като администрация ние не сме сигурни дали е законно това задържане, защото българските кораби са осъществявали риболов в акватория, която се води общностна на целия Европейски съюз и те имат право да осъществяват риболов на различни запаси, различни от квотираните. На ниво Европейски съюз има ограничение единствено за калкан и за цаца. За другите видове кораби на другите държави от ЕС могат спокойно да осъществяват риболов. Това са правили и българските риболовни кораби преди няколко дни. Все още сме в очакване на официален документ от румънска страна. Липсва такъв, а има задържани кораби в пристанището в Констанца. Очакваме официален документ, тъй като такъв не е предоставен и на българските инспектори от ИАРА, които са участвали в проверката. Документът е бил наличен единствено на румънски. Бил е осъществен устен превод на момента, имало е неясноти. Българските инспектори са отразили това в становището, но не им е бил предоставен такъв документ. Смятам, че това е основание за много въпроси. Имаме един много подобен случай отпреди десет години – от 2011 г., когато български риболовен кораб беше неправомерно задържан. Това потвърди само преди няколко месеца и Съдът за правата на човека в Страсбург. Надяваме се тези, незаконосъобразни по наше мнение практики, да прекратят", заяви зам.-министърът.

С рибарите е обсъдено утре в спешен порядък да се направи среща в Министерството на земеделието с всички страни, които имат отношение по въпроса – както от страна на бизнеса, на рибарите, така и от страна на администрацията.

"Ще окажем пълно съдействие на нашия сектор. Имаме пряка връзка и с българския посланик, с различните контролни органи, вкл. с ИАРА. Имаме много въпроси и съмнения относно законността на този акт. Доколкото разбирам българските кораби са били задържани въз основа на ексклузивни изисквания на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова. А в сферата на рибарството от 2007 г. и България, и Румъния сме членове на Европейския съюз. Европейското законадателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания", каза Георги Събев.

Увери, че ще се действа бързо, защото няма време за губене. Но е факт, че все още няма официален акт, въз основа на който български рибарски кораби са задържани, а това буди сериозни притеснения, каза още той.

c