Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Екипажите не могат да напускат задържаните в Румъния кораби, два от които от Балчик

На борда на трите кораба има 10 българи, имат вода и храна

В пристанище Констанца остават задържаните три български риболовни кораба, заради нерегламентиран улов на акули. По случая тече разследване.

Пред Про Нюз Добрич вчера собственикът на два от корабите Красимир Петров от Балчик обясни, че те са били на 50 мили, източно от Констанца. Румънските власти ги задържали за проверка, твърдят, че са нарушили забрана за улов на акула. На двата кораба на Красимир Петров е имало 20 акули, а на варненския кораб – 5.

По информация от Гранична полиция Румъния на 23 март граничните полицаи от Бреговата охрана са провели акция, съвместно с представители на Националната агенция по рибарство и аквакултури от Румъния и България, за предотвратяване и борба с бракониерството на риба, при която бяха установени в Черно море, на около 100 км от курорта Мамая, в изключителната икономическа зона на Румъния, три риболовни кораба под български флаг, заловени от кораб MAI 0201 под координацията на службата SCOMAR на бреговата охрана. След извършените проверки е установено, че те използват непозволени риболовни уреди и извършват риболов в забранения период. На борда на корабите е установено и количество риба, калкан и акула. На трите пескадора е имало общо десет души екипаж, български граждани, посочва Гранична полиция Румъния.

Корабите, заедно с екипажите, риболовните съоръжения и уловената риба, са ескортирани до военното пристанище Констанца. Разследванията продължават и се координират от прокуратурата от Апелативния съд в Констанца.

Плавателните съдове и екипажите им, които включват общо 10 моряци, се намират на военното пристанище в румънския град. Те са добре, разполагат с вода и храна. Моряците обаче нямат право да напускат корабите.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са заявили пред БНТ, че съвместните проверки с румънските им колеги са приключили, и очакват компетентните органи да установяват има ли извършено нарушение.

Посланикът ни в Румъния Радко Влайков заяви, че при необходимост консулът ни има готовност да отиде в Констанца.

Снимки и видео: Гранична полиция Румъния

c