Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Козунакът за Великден – двойно по-скъп от миналата година

Двойно по-висока ще бъде цената на козунаците за Великден тази година в сравнение с миналата, прогнозира Тошко Няголов – производител на хляб от Ген.Тошево и председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите. Очаква се за сладкия хляб да платим между 4 и 10 лева за 500 грама. Най-обикновеният козунак с локум ще е 4 лева, а цената за такъв с още екстри ще е нагоре. Възможно е различните производители да предложат и още по-скъп продукт, над 10 лева.

Специалното брашно за козунак е по-скъпо от обикновеното хлебно и сега то е с 80% по-скъпо от миналата година – от 710-730 лв./тон, сега се продава за 1200 лв./т. Поскъпнали са и всички продукти, които традиционна се влагат в козунака. Няголов дава пример с локума, който миналата година производителите са купували за 1.80 лв./кг., а сега за 4 лв./кг., което е завишение със 120%.

„Всеки прави различни пълнежи, но сушените плодове, ядките, шоколадът също са по-скъпи. Както знаем, горивата скочиха над 3 лева, цената на тока е много висока. Има ли нещо, което не е поскъпнало с пъти?, пита производителят.

Това важи и за олиото, което най-често се влага в сладкиша. При 2.00 лева за литър преди година, сега виждаме цени около 6 лева. Свинската мас, която се комбинира като мазнина при производството на козунак, също е три пъти по-скъпа. Пекарите, които влагат маргарин, също го купуват на по-високи цени - от 2.50 лв./кг. сега той е около 6.00 лв./кг.

Ще бъде ли качественият козунак лукс за голяма част от българите – този, който е с живи яйца, мляко прясно, сушени плодове и ядки? Цената му може и да надхвърли 10 лева за половин килограм. Тошко Няголов сподели, че специално той ще гледа неговият козунак да е под тази стойност.

Производителят казва, че както всяка година в магазините ще има и по-евтин продукт - сладък хляб, който тук идва от Русе, от В.Търново и други градове. „На него само името му е козунак, защото той е без живи яйца, без добавки, само хляб с подсладител. Но много от хората търсят просто да сложат нещо на масата и да спазят традицията, всеки според възможностите си“, посочва Няголов.

Според него определено тази година в условията на инфлация ще се продаде много по-малко козунак. И ако миналата година хората са купували по два-три козунака, много от тях тази година ще вземат по един, колкото за традицията.

c