Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Конституционният трибунал на Полша подкрепи президента в спор около двама осъдени депутати

Най-висшата съдебна институция в Полша – Конституционният съд – подкрепи днес президента Анджей Дуда в спора с правителството относно валидността на проектозаконите, приети без присъствието на двама депутати с повдигнати обвинения, съобщи Ройтерс.
Решението на институцията, която отсъжда дали законите са валидни, но чиято независимост е оспорвана от новото правителство, взело властта през декември, вероятно ще задълбочи хаоса в правната система на Полша.
Спорът около депутатите е част от политическата битка на премиера Доналд Туск, който се опитва да отмени промените на предишното правителство, включително по състава на Конституционния трибунал.
Според днешното решение на съда два проектозакона, приети от парламента, но по които бившият външен министър Мариуш Камински и неговият заместник Мачей Воншик не успяха да гласуват, се смятат за неконституционни.
Камински и Воншик бяха част от предишния кабинет на консервативната партия „Право и справедливост“.
Председателят на парламента заяви, че те са загубили местата си в законодателния орган, след като бяха осъдени за злоупотреба с власт през декември, но Дуда, съюзник на „Право и справедливост“ обяви тяхната амнистия месец по-късно и заяви, че те трябва да заемат местата си.
Дуда след това изпрати на Трибунала няколко проектозакона, приети в гласувания без тяхното участие, с молба да прецени дали съответстват на основния закон, ако Камински и Воншик не са можели да гласуват.
Проевропейското правителство на Туск оспорва правоспособността на съда в настоящия му състав и отказва да спазва решенията му.
Откакто новото правителство дойде на власт, полският парламент започна реформиране на съда, но „Право и справедливост“ се опитва да блокира реформите, подети от кабинета.
Критиците на „Право и справедливост“ казват, че трима от съдиите в Трибунала не трябва да се назначават, защото са заменили съдии, вече назначени на тези позиции от законодателния орган.
През 2022 г. Европейският съд за правата на човека отсъди, че някои от назначенията са противозаконни и отказват на гражданите „правото на съд, установен от закона“. Подобни мнения бяха изказани и от Европейската комисия.
Откакто новото правителство дойде на власт, ЕК размрази милиарди евро от европейските фондове за Полша, които бяха замразени при предишното консервативно правителство поради притесненията около върховенството на закона в републиката.

c