Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Колумбийски генерал получи присъда заради обсадата на колумбийската Съдебна палата преди почти 40 години

Колумбийски генерал получи присъда заради обсадата на колумбийската Съдебна палата през 1985 г., предаде ДПА.
Бивш колумбийски генерал бе осъден на 31 години затвор почти четири десетилетия след смъртоносната операция за освобождаване на заложници от Съдебната палата в страната, окупирана от партизански сили.
Преди почти 4 десетилетия членове на вече несъществуващото марксистко партизанско движение М-19 окупират централата на Върховния съд на Колумбия на 6 ноември 1985 г. Те държат за заложници съдиите от Върховния съд, както и десетки други хора. Ден по-късно военните щурмуват сградата, но 98 души, сред които и съдии от Върховния съд, са убити, а 11 други са изчезнали.
През 2015 г. тогавашният президент Хуан Мануел Сантос призна, че военните носят отговорност за кървавия край на заложническата криза.
Сега съдиите от Върховния съд постановиха, че пенсионираният генерал от армията Иван Рамирес Кинтеро е отговорен за принудителното изчезване на жена боец от М-19. Освен 80-годишния Кинтеро, осъден бе и 77-годишният подполковник Фернандо Бланко Гомес.
Настоящият президент на Колумбия Густаво Петро също е бил част от партизанската организация М-19 през 80-те години на миналия век и е излежал две години затвор за неразрешено притежание на оръжие. Той отрича да е участвал във взимането на заложници в Съдебната палата.

c