Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Коледно чудо: Семейство от Добрич, изгубило 18-годишен син, се сдоби с рожба

Истинско коледно чудо споходи семейство Анита и Бисер Манолови от Добрич. Двамата родители изгубиха 18-годишния си син Дилян през лятото на 2019 година. Преди дни – на 15 декември, те се сдобиха с рожба -  на бял свят се появи синът им Владислав. Момченцето се роди със секцио благодарение на акушер-гинеколога д-р Ивайло Петев и акушерката Марияна Драгнева, която беше 24 часа с родилката. Влади проплака с тегло 3 800 грама, дълъг е 52 сантиметра.

„След като изгубихме Дилян беше много трудно. Буквално седмици след това двамата със съпругата ми решихме, че няма смисъл да се окайваме. Не че са спрели сълзите ни от сутрин до вечер, но решихме да си имаме друго дете”, споделя за Про Нюз Добрич бащата Бисер. Той се връща назад и разказва за трагедията, сполетяла семейството му.

Денят е 15 юли 2019 година, понеделник. Бисер и Анита отиват да видят за пет дни Дилян – възпитаник на Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич, който е шеф аниматор в голяма хотелска верига в Поморие. Предни години е бил аниматор в Златни пясъци, много му е харесвало и много се е забавлявал, макар че склонностите му са били насочени към компютрите, програмирането, визуалните ефекти. Така беше решил – хем да разгледа Южното Черноморие, хем да си изкара два хубави месеца с приятели, споделя бащата.

Във въпросния ден Дилян взема семейния автомобил и разхожда екипа си из Поморие. След това отиват на плаж. Влизат в морето около 17.30 часа със свои колеги – момче от Словакия и две момичета – едното от Украйна, другото негова съученичка от Езикова гимназия. Тогава става голямата трагедия – водата завлича Дилян навътре в морето и той изчезва.

 „От никъде никой не ни даваше информация с дни”, споделя Бисер. В четвъртък морето изхвърля трупа на сина му на брега. Дилян е погребан в затворен ковчег. Бащата споделя, че до три месеца е трябвало да получат информация за разследването от полицията, но и до ден днешен никой не ги е потърсил.

Дилян се появи много трудно на бял свят като раждане, споделя Бисер. Веднага след като се женят с Анита тя получава заболяването аневризма на мозъка. Дават й два-три процента да оцелее. В Добрич акушер-гинеколозите са категорични, че жената не трябва да ражда. „Обясниха, че при най-малкото напъване тази аневризма може пак да се повтори, въпреки че е оперирана”, обяснява съпругът на Анита. Споделя, че въпреки че е крехка съпругата му има силна психика, забременява и на 28 години ражда Дилян.

Преди Анита да забременее с Владислав семейството тръгва по лекари, за да се прецени дали тази аневризма няма да се отвори отново. Над един месец са правени консултации, изследвания и прегледи в Добрич, Варна и най-вече в София при проф. Габровски. В крайна сметка лекарите казват, че може да се пристъпи към ин витро. Насочват се към София, от където им казват, че процедурата трябва да бъде направена до една година, защото Анита наближава 50 години и няма да могат да се случат нещата ако се удължат във времето. В столицата дават най-кратък срок, че могат да подготвят Анита за процедурата и да й направят ин витро. Това става в болница „Надежда” при д-р Георги Стаменов, който им дава най-голям процент вероятност процедурата да е успешна. Мария Георгиева – координатор на Фондация „Искам бебе” в Добрич, и създателят на организацията Радина Велчева са хората, които в началото ги насочват, съдействат им за час, тъй като там се чака шест месеца за да получиш такъв.

Бяха дълги месеци на пътуване, с много лечения, прегледи, изследвания постоянни в София, надбягване с времето, споделя Бисер. За семейството е доста тежко, особено с обстановката заради коронавируса. Дори  в един момент им се налага да пътуват с разрешение за напускане на Добрич и за пребиваване в София. Така идва април, когато казват, че Анита е готова за ин витро. Процедурата е направена на 10 април. След нея прегледите продължават – в Добрич и в София при д-р Стоименов. По негово искане жената си прави изследване след няколко седмици и бременността е факт.

Бисер споделя, че са получили голяма подкрепа от колегите си – неговите от Първа инвестиционна банка и на съпругата му – от СУ „Св. св. Кирил и Методий”. За нас са много важни хора, много помагаха, посочва мъжът. По думите му в основата на голямата помощ е роднинско на Анита семейство – Вера и Добромир Петрови от София, които дават всичко от себе си, за да се случат нещата. Той благодари от сърце и на д-р Петев и акушерката Марияна Драгнева, които, по думите му, са изключителни хора и ги подкрепят до последно. Голяма помощ семейството получава и от близки роднини и приятели, на които благодари от сърце.

Срещу Коледа се случват чудеса и на нас се случи чудото Влади, споделя Бисер. Пожелава на всички семейства, които са тръгнали по този път – да имат рожба след ин витро, да не се отказват, да имат волята и надеждата. През новата година мъжът пожелава здраве на всички хора, което, според него, то е най-важното.

Снимки: Личен архив

c