Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Кметът на Крушари Илхан Мюстеджеб: Търсим „зелени“ решения за общината

26 октомври е празник на община Крушари. За първи път от 2019 година празникът ще бъде отбелязан скромно, както казва кметът Илхан Мюстеджеб, с няколко събития за местните жители. От 10.00 часа в залата на местното читалище на децата от общината гостува Добричкият куклен театър, а от 16.00 часа на коктейл кметът ще поднесе своите поздрави към общинската администрация, кметовете на населените места и общинските съветници. От 17.30 в залата на НЧ “Йордан Драгнев – 1894” музикални поздрави ще поднесат танцьорите от ДФТА “Калинка Вълчева” – гр. Тервел, младите таланти от гайдарската група на  Музикална школа “Великов” – гр. Силистра, както и естрадният певец Мустафа Чаушев, заедно с дъщеря си Ажда.

2022 година Илхан Мюстеджеб определи пред Про Нюз Добрич като добра за община Крушари, заради осъществените проекти и тези, които са в ход. Той ще бъде утре в София, където ще бъде подписано споразумението с МРРБ за проект за 2,5 милиона лева. Става въпрос за изграждане на водопровод към с. Северци, където проблемът с водата в момента е огромен. Тръбите са полагани през 1956 година и непрекъснато има много аварии, а хората страдат. С този проект ще се направи нов водопровод от сондажа до с. Лозенец до с. Северци, ще се направи ремонт и на самата помпена станция. С новата тръба ще се решат проблемите с водоподаването на Лозенец, Северци, а полза ще има и за с. Крагулево в съседната община Добричка, което черпи вода от същия сондаж.

Община Крушари има одобрен проект по Програмата за развитие на селските райони за изграждане на соларно улично осветление. Има и избран изпълнител, но авансовото плащане се забавило. То се очаква да пристигне до края на тази седмица, след разговор на кмета Мюстеджеб със земеделския министър Явор Гечев на Годишната среща на местните власти в КК Албена. Соларно улично осветление ще се изгради в четири населени места - Крушари, Телериг, Бакалово и Лозенец.

Осветлението изцяло със слънчеви панели е част от зелените решения в нашата община, заяви Илхан Мюстеджеб.

Друг зелен проект е поставянето на фотоволтаични инсталации от 30 KW на шест общински сгради.

По Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ – Норвежки финансов механизъм, Общината получава 100% безвъзмездна финансова помощ за фотоволтаик, който вече е монтиран на сградата на общинската администрация, предстоят 72-часовите проби. По този проект Община Крушари е партньор с общините Смолян, Свиленград и Асеновград.

По друг проект по същата програма, с партньори Добрич и Добричка, в детската градина и в училището в Крушари също ще бъдат монтирани такива фотоволтаични централи. Предвижда се още три общински сгради да се сдобият със същите инсталации, но изградени със собствени средства на Общината, по решение на Общинския съвет. Това са Домът за стари хора в с. Добрин, Социалният патронаж и почивна база в „Иканталъка“.

По думите на Мюстеджеб, реализираните икономии годишно за сградата на Общината ще бъдат около 17 000 лева на година, а общо с останалите – около 100 000 лева, голяма помощ, като се имат предвид цените на енергоносителите.

Кметът припомни, че тази година е обновен центърът на крушари по ПРСР чрез МИГ „Тервел – Крушари“, по проект за около 800 000 лв. и още средства от Общината. По Капиталовата програма е изграден мини парк със спортна и детска площадка, беседка и озеленяване. Приключва основният ремонт на здравния участък в с. Телериг, ремонтирана е общинска сграда в с. Кап. Димитрово. За догодина предвиждат ремонти по уличната мрежа.

c