Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Кметът на Берлин обещава да поддържа обществения ред в новогодишната нощ

Кметът на Берлин Кай Вегнер обеща да поддържа реда в германската столица и да действа решително срещу всякакви нарушения по време на традиционните празненства в навечерието на Нова година, предаде ДПА.
"Взели сме всички необходими предпазни мерки, за да гарантираме прилагането на върховенството на закона", заяви политикът от Християндемократическия съюз (ХДС) пред ДПА.
По отношение на частите на града, в които през последните седмици се наблюдаваха безредици, Вегнер отбеляза, че поддържането на реда в някои райони представлява предизвикателство. "Мога само да се обърна към всички: Нека да отпразнуваме новогодишната нощ мирно и спокойно един с друг", каза той.
Но предупреди, че всеки, който нападне полицията или службите за спешна помощ, ще трябва да понесе последствията.
По думите му в някои части на столицата ще има полицейски сили. Той направи препратка към безредиците, които последваха атаките на 7 октомври, организирани от палестинското ислямистко движение "Хамас", и израелския отговор.
"Наясно сме, че след 7 октомври ситуацията със сигурността в нашия град стана по-напрегната, отколкото беше преди", каза Вегнер.
Миналата година по време на празненствата в някои части на Берлин полицията и службите за спешна помощ бяха подложени на нападения. Вегнер заяви, че ще посети и ще разговаря с двете служби преди събитието, заедно със сенатора на Берлин, отговарящ за вътрешните работи.
Федералният министър на вътрешните работи Нанси Фезер изрази загриженост за възможни нови безредици тази година, след като миналата година имаше насилие в Берлин, Есен и Хановер.

c