Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Китай ще бъде домакин на преговори между "Хамас" и "Фатах" за палестинско единство

Китай ще бъде домакин на преговори между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и движението "Фатах" за палестинско единство, предаде Ройтерс, като се позова на двете организации и на дипломат в Пекин.
Движението "Хамас", което е базирано в ивицата Газа, извърши безпрецедентна атака срещу Израел на 7 октомври миналата година. При нападението бойци на "Хамас" убиха 1200 души и взеха 253 заложници.
Израел се зарече да унищожи "Хамас" и предприе военна операция в Газа, която до момента е отнела живота на повече от 34 хиляди палестинци, отбелязва Ройтерс.
"Фатах" е движението на президента на подкрепяната от Запада Палестинска автономия Махмуд Абас. Палестинската автономия упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг.
Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан заяви днес, че вижда положителна динамика в разговорите за слагане на край на войната в ивицата Газа и за освобождаването на израелските заложници, които са все още в ръцете на "Хамас", предаде Ройтерс.
"Смятам, че е налице нов опит, който включва Катар и Египет, както и Израел, за намиране на път напред", каза Съливан в интервю за Ем Ес Ен Би Си.

c