Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници", заяви Си пред Блинкън

Китайският президент Си Цзинпин заяви пред държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че двете страни трябва да бъдат "партньори, а не съперници", макар че остават много нерешени проблеми, предаде Франс прес.
По време на срещата си с Блинкън в Пекин Си подчерта, че двете страни са „постигнали положителен напредък“ от края на 2023 г. насам, съобщи държавната телевизия. "Все още има много проблеми, които трябва да бъдат решени, и са възможни допълнителни усилия", подчерта китайският президент.
"Предложих три основни принципа: взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимноизгодно сътрудничество", добави китайският президент по отношение на двустранните отношения. "Казвал съм го много пъти преди: Земята е достатъчно голяма, за да могат и Китай, и САЩ да се развиват и просперират".
"Китай би се радвал да види САЩ уверени, отворени, благоденстващи и развиващи се", увери Си Дзинпин. "Надяваме се, че САЩ също ще могат да възприемат положително развитието на Китай", добави той.
"Когато този фундаментален проблем бъде решен, отношенията могат наистина да се стабилизират, да се подобрят и да вървят напред".
В сряда Блинкън започна второто си посещение в Китай за по-малко от година, на фона на дипломатическо сближаване между двете страни, въпреки продължаващото напрежение по отношение на Тайван, търговията и Южнокитайско море, отбелязва АФП.

c