Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Кенийски полицаи пристигнаха в Хаити на фона на насилието около парламента в Найроби

Първият контингент кенийски полицаи пристигна в столицата на Хаити Порт о Пренс като част от мироопазващата мисия в опустошената от насилието на престъпни групировки карибска страна. Междувременно силите за сигурност на африканската държава се изправят пред смъртоносни протести в собствената си страна, съобщи Ройтерс. 
Кенийските полицаи слязоха в Порт о Пренс от самолет на кенийските авиолинии с оръжие в ръка и в униформи, докато в Найроби полицията откри огън по демонстранти, опитали се да щурмуват парламента. Най-малко петима са загинали, а десетки са ранени. Части от сградата са подпалени. По-рано кенийските депутати одобриха вдигане на данъците. 
На церемонията по посрещане кенийската външна министърка Моника Джума заяви, че приема мисията за началото на „много силни отношения“ между двете страни. Премиерът на Хаити Гари Конил заяви, че докато контролираните от бандите райони „са се превърнали в ад“, той вярва, че и самите групировки са уморени от боевете. Той призова членовете им да предадат оръжието, така че нормалният живот в страната да се възстанови, а министрите да се подготвят за избори. 
В Хаити кенийските полицаи ще подкрепят пренатоварените си местни колеги срещу свързаната с все по-голямо насилие престъпност, която причини хуманитарна криза. Над половин милион души бяха принудени да напуснат домовете си, а близо пет милиона са заплашени от продоволствена несигурност. 
Насилието пред законодателния орган в Найроби накара някои да поставят под въпрос способността на Кения да води мисията в Хаити. 
„Полицията трябва да е способна да действа добре в собствената си държава, а тя не може“, заяви Енок Алумаси Маканга, бивш кенийски полицай, който днес работи в частна охранителна фирма. „Как смятате, че ще се справят, когато пристигнат в Хаити?“, допълни той. 
Същевременно бившият съдия от Върховния съд на Кения Уили Мутунга заяви, че решението на президента Уилям Руто да изпрати полиция в Хаити въпреки предизвикателствата в собствената му страна е белег как правителството поставя интересите на чужди страни над тези на кенийците. 
Към кенийските полицаи ще се присъединят служители на реда от други 15 държави, включително от Африка и страните от Карибския басейн, както и от Канада, Франция, Германия и Испания. Общо мобилизираните в мисията сили наброяват около 2500 души и са спонсорирани от САЩ. 
„Най-накрая многонационалният контингент е тук, за да подкрепи националната ни полиция“, заяви по-късно Конил на пресконференция. Той добави, че отвоюването на страната „ще започне бавно, без големи битки, освен ако не е необходимо“. „Не се съмнявайте в целите ни. Държавата ще запази властта си и ще я възстанови така, че всички хаитяни да живеят в мир в страната“, заяви той. 
В изявление президентът на САЩ Джо Байдън приветства пристигането на кенийските полицаи като повратен момент, който „ще донесе толкова необходимото облекчение“ на островната страна. Той благодари на участващите в мисията страни и допълни, че правителството на САЩ е предоставило 300 млн. долара за целта. 
Междувременно президентът на Кения Руто заяви, че сигурността на кенийците остава „най-голям приоритет“, след като страната беше обхваната от протестите срещу вдигането на данъците.  Той определи като „предателски“ протестите и допълни, че „опасни хора са присвоили“ дебата относно финансите. 

c