Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Каварна отбелязва Лазаровден и Цветница с богата празнична програма

Каварна отбелязва Лазаровден и Цветница с празнично богослужение, пъстра фолклорна програма и фермерско изложение.

На 27.04.2024г. с песни, танци и пресъздаване на народни обичаи в Каварна ще бъдат отбелязани православните празници Лазаровден и Цветница. Празници, посветени на духа и вярата, на възраждащата се природа, пролетта, любовта и хармонията. Общоградското честване в събота е с начален час 11.00 ч. пред църквата „Св. Успение Богородично”. Лазаровата събота ще бъде благословена от отец Василий- протойерей при храма. В празничната фолклорна програма ще вземат участие деца от ДГ ”Здравец” и ДГ ”Радост”, ученици от ОУ ”Й. Йовков” и СУ ”Ст. Караджа”, деца от Вокална формация ”Каварна”, Детски народен хор „Шарено коланче” и Фолклорен танцов състав „Бизоне” при Читалище „Съгласие- 1890”гр. Каварна, Детска фолклорна танцова школа „Орисия” и Фолклорен танцов клуб „Мераклии” с ръководител Стела Йорданова.

Честванията за Лазаровден и Цветница ще завършат на старата чешма до Хамама с моминския обичай „кумичене”, в който лазарките ще пуснат своите китки и сплетени върбови венци във водата и ще нарекат за здраве и любов.

И тази година по повод празника в Каварна ще гостува поредното фермерско изложение „Вкусът на Добруджа”. Щандовете в съботния ден ще са разположени от 10 ч. до 15 ч. на площада пред храм „Св. Успение Богородично”.

c