Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Кът за гостуването на Христо Стоичков в Ген. Тошево е подреден в местния музей

В Историческия музей в Генерал Тошево беше обособен тематичен кът, който разказва за гостуването на българската футболна легенда Христо Стоичков в града през лятото на 2023 година. В две високи стъклени витрини са поставени няколко ценни експоната, множество снимки, както и книгата „Христо Стоичков. Историята“, чието представяне стана повод за визитата на звездата в Генерал Тошево.

В стъклените витрини място намират още умалено копие на Златната топка, което Камата получава през 1994 година като награда на френското издание France Football за най-добър футболист в света през годината, бронзова отливка от левия крак на футболиста, която беше направена в сградата на Община Генерал Тошево, и фланелка на ФК „Спортист 2011“ с номер 8 и името на Христо Стоичков на гърба ѝ, подписана от него.

Гостуването на най-добрият български футболист за всички времена в Генерал Тошево се беше в  събитието на отминалата 2023 година. Тогава на площад „Бялата лястовица“ се струпаха над 5000 души от цяла Североизточна България, готови да изчакат повече от пет часа, за да получат автограф от Христо Стоичков или просто за да се снимат с него. Преди това легендата отдели специално внимание на всички деца от детско-юношеската школа на местния футболен клуб „Спортист 2011“, подари им разписана лично от него книга – своята автобиография, снима се за спомен с всички и дори успя да поиграе заедно с децата и да изпълни няколко безупречни дузпи. 

Тематичният кът за гостуването на Христо Стоичков намери своето място в музея до друг такъв подобен – този с купи, медали, плакети и други престижни отличия, които са спечелени от спортните клубове на територията на общината през годините.

c