Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Канадска провинция преразглежда решението си да декриминализира притежанието на малки количества наркотици

Канадската провинция Британска Колумбия се отказа вчера от политиката си притежанието на малки количества от някои видове наркотици да не се наказва. Това стана след критики за нарастващото им използване на обществени места, предаде Франс прес.
Миналата година тази западна канадска провинция реши притежанието на до 2,5 грама кокаин, хероин, фентанил или други твърди наркотици за лична употреба вече да не се наказва, приемайки това като стъпка в борбата с кризата с опиоидите, която сее разруха в страната. Целта беше хората, употребяващи наркотици, да не бъдат вече заклеймявани, а проблемът да стане обект по-скоро на общественото здравеопазване, отбелязва АФП.
Приемането на наркотици на обществени места като паркове, улици, плажове, болници и т.н. обаче рязко се увеличи.
"Главният ни приоритет остава сигурността. Макар да се грижим за хората, борещи се със зависимости, не приемаме безпорядъка по улиците, който кара хората да се тревожат за безопасността си", заяви премиерът на провинцията Дейвид Иби.
Полицията ще може вече да конфискува незаконните наркотици и да принуждава ползвателите им да напуснат района или да ги арестува. Притежанието малки количества наркотици у дома все така няма да се наказва, се казва в комюнике.
В началото на април американският щат Орегон обяви, че от септември притежанието на малки количества наркотици отново ще е наказуемо, след като стана първият щат в САЩ, декриминализирал всички наркотици.

c