Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Калоян Куманов: Свирил съм в цяла Европа, публиката в Добрич не отстъпва по нищо (СНИМКИ)

„Не знам дали ми личи колко ми е приятно, че съм си в града и правя такъв голям концерт. Благодаря много, че сте напълнили тази зала. Много хора ме познават и знаят, че съм имал щастието да свиря на много места в цяла Европа. Искам да ви кажа, че по нищо не отстъпва нито тази зала, нито вие като публика, така че ще ви помоля да се аплодирате“, обърна се към присъстващите в Огледална зала „Нели Божкова“ виртуозният акордеонист Калоян Куманов по време на концерта си „Картини от Пиацола“.

Заедно с Ралица Ботева – пиано, и Виктория Каридова – цигулка, от Държавна опера – Пловдив той изпълни популярни и по-малко познати произведения на аржентинския танго композитор и бандонеонист Астор Пиацола – Tanti Anni Prima („Преди много години“), La Muerte del Angel („Смъртта на ангела“), Oblivion („Забрава“), Invierno Porteño („Зима в Буенос Айрес“) от цикъла „Четирите сезона на Буенос Айрес“, Violentango („Насилствено танго“), Libertango („Танго на свободата“).

Тримата изсвириха и Adios Nonino („Сбогом, Нонино“), което Куманов описа като много тежко и сантиментално за автора произведението. „Когато Астор Пиацола е бил на турне в Ню Йорк, му съобщават, че е починал баща му. Той няма как да се прибере. За този момент казва: „Когато ми съобщиха, дори не можах да заплача. Това, което ми дойде отвътре, бе да се затворя в стаята и да напиша едно произведение за него“, добави акордеонистът.

По думите на Куманов в Adios Nonino личи непримиримостта на Пиацола със загубата. „Като че ли иска да каже с последния тон: „Ти си отиде, но болката остава за нас“. Обяснявам ги тези неща, защото е интересно и защото така ще слушате по друг начин това произведение“, каза музикантът.  

Триото изпълни и откъс от танго операта „Мария от Буенос Айрес“, която всъщност ги среща, след като Калоян Куманов е поканен като солист от Пловдивската опера. Проекта „Картини от Пиацола“ „го създадохме 2020 г., но по обясними причини премиерата му беше през 2021 година. Когато ги чух и двете как свирят, нямах никакви съмнения, че ще бъдат те. Не съм ги избирал само по красота“, допълни шеговито Куманов.

В паузите виртуозният акордеонист от Добрич разказа на публиката малко повече за всяко следващо произведение, както и забавни случки от репетиции и турнета на състава. Концертът завърши с изпълнение на „Tango por Claude” от друг проект на Калоян Куманов – „Нощ на танго и цигански романси“, на бис. 

В Огледалната зала бяха майката на Калоян Куманов, негови преподаватели, както и ръководители и възпитаници на школата по акордеон при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ в Добрич.

 

c