Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Как работят новите автомати за бутилки в Добрич и Балчик, колко струва една бутилка?

Нина има събрани 5 чувала с пластмасови бутилки и 1 чувал с кенове, които ще рециклира в новата машина

От тази седмица в 15 обекта на търговските вериги "Лидл" и "Кауфланд" са разположени автомати за приемане на пластмасови бутилки и кенове за напитки. Два от тези градове с Добрич и Балчик, а автоматите са поставени в обектите на "Лидл".

За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 ст. за всяка върната опаковка.

За пластмасовите бутилки има ограничение да са с обем до 3 литра. Сред изискванията са бутилките и кеновете да не са смачкани, да не са от олио, млечни продукти или оцет, понеже тях машината не може да ги обработи.

Важно е също бутилките са имат обозначение, което означава, че те могат да бъдат рециклирани.

5 чувала пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки и един чувал метални кенове от бира има Нина Димитрова от Добрич, която намираме именно пред машината.

Тя разказва, че бутилките е събирала, за да даде на човек, който продава прясно мляко, но е минало време и вече й пречат у дома.

Мотивира я каузата, смята, че не трябва да се хвърлят в боклука, когато могат да се рециклират пак и пак. Също така поощрителната награда е допълнителен стимул.

Това не й е първата среща с тези машина, преди години в Германия тя отново рециклира бутилки и се радва, че иновациите е внедрена и в България.

На място и наш репортер рециклира бутилка, за да провери как работи машината. Важно е да знаем, че бутилките се поставят с дъното навътре. След това машината очаква още бутилки, но ако нямаме други натискане зелен бутон, с който прекратяване приема на бутилки. Машината изкарва касова бележка с код, който носи отстъпка при пазаруване. Максималният размер на отстъпката е 2 лева, което се равнява на 40 бутилки и кенове. Можем да продължим и с други бутилки, за които ще получим втори купон за отстъпка.

 

c