Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Израел разширява операциите си около Хан Юнис, където предполага, че се укриват лидерите на "Хамас"

Израел разширява своите операции в района около град Хан Юнис в южната част на ивицата Газа, обявиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в публикация днес в социалната платформа "Екс", без да дава подробности, предаде ДПА.
"Нашите части елиминираха десетки терористи посредством въздушни атаки и огън от снайперисти и от танкове", заявиха от ЦАХАЛ, описвайки действията си в хода на вчерашния ден. Десетки членове на радикалното палестинско движение "Хамас" са били убити и в редица сражения в Северна Газа, информираха още Израелските сили за отбрана в "Екс".
Тел Авив предполага, че лидерите на ислямистката групировка "Хамас", която нападна изненадващо Израел на 7 октомври, се укриват в Хан Юнис, където ЦАХАЛ понастоящем съсредоточва своите сили. Израелската армия е дала на жителите на града указания да напуснат домовете си и да се установяват в град Рафах, в югоизточната част на Газа, до границата с Египет. 
От ЦАХАЛ обявиха още, че са намерили взривни устройства в домове на членове на "Хамас". Сградите, в които е имало експлозиви, са били разрушени. Открити са също и много тунели и оръжия.
Според казаното от ЦАХАЛ целта е да се установи контрол върху район в предградията на Хан Юнис, откъдето е започнало нападението на 7 октомври срещу израелския кибуц Нир Оз, точно от другата страна на границата.
Здравното министерство на контролираната от "Хамас" ивица Газа съобщи, че 187 души са били убити в рамките на един ден от новите израелски нападения. Здравните власти в анклава допълват, че ранените палестинци са 312.
С тези данни числото на убитите палестинци в Газа от началото на войната с Израел става 21 507 по данни на контролираните от "Хамас" здравни власти. Последният, изнесен вчера, брой на жертвите беше 21 320. Според тази информация ранените са 55 915 души.
ДПА прави уговорката, че данните не са потвърдени по независим път, но посочва, че според ООН и други наблюдатели досега на информациите на палестинските здравни власти е можело да се вярва. Агенцията напомня, че днес на Западния бряг четирима души са били ранени при предполагаема атака с автомобил.
 

c