Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Изнесоха на открито уникалната колекция от кактуси на ботаническата градина в Балчик

За поредна година, в края на месец април, емблематичната за Ботаническата градина в Балчик колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти е изнесена и подредена в експозиция на открито в Божествената градина, съобщават от Университетски ботанически градини.

Внушителните представители на кактусите от род Opuntia, както и разнообразието на сукулентите от семейство столетникови (Agavaceae) и семейство млечки (Euphorbiaceae) ще бъдат отново атракция за посетителите. В изнасянето на растенията на открито участват служители на УБГ Балчик и техни колеги от Екопарк – Варна.

Истинско изпитание е изнасянето на някои от едрите екземпляри, които тежат над 300 килограма. На площ от 680 квадратни метра са аранжирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида. Емблематичните видове заемат особено място в колекцията на Университетска ботаническа градина Балчик, тъй като е втората по големина в Европа и отстъпва по обем и разнообразие само на тази в Ботаническата градина в Монако. В нея са представени едни от най-старите екземпляри бодливи растения, някои от които на възраст над 65 години.

Гостите на Ботаническата градина ще могат да се насладят на колекцията до средата на месец октомври. 

c